Hazelaar

Een van de vroegste bloeiers is de hazelaar. Al in de winter zie je de katjes opzwellen en vaak bloeien ze al in januari. Sneeuw en ijs deert hen niet. De langwerpige gele katjes vallen wel op, de boom hangt er vol mee. Minder opvallend, maar voor de fotograaf reuze interessant zijn de vrouwelijke bloemen. Piepklein en knalrood. Als de boom volop in bloei staat loont het de moeite daar eens naar op zoek te gaan.
Bloeiende katjes van de hazelaar maken een mooi patroon met de sneeuw. Fotograaf: Ron Poot

De hazelaar is een struik die als een van de eerste bloeit en in het najaar voor overheerlijke hazelnoten zorgt. Daartussen merk je niet zoveel van deze onopvallende boom. Het is een oorspronkelijk wilde soort, een echte Europese struik, die ook graag gebruikt wordt in parken of wegbeplanting. De soort past goed in het beleid om inheemse houtsoorten aan te planten en vergt weinig onderhoud. De struik wordt maximaal zo’n zeven meter hoog. De stammetjes vertakken meteen al vanaf de grond, daardoor kunnen hazelaars dichte hagen vormen.

De bloemen komen al in de winter, ver voor het blad uit, tevoorschijn. De hazelaar is eenhuizig, dat wil zeggen dat er op een struik zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen naast elkaar voorkomen.

De mannelijke bloemen zijn het meest opvallend, dat zijn langwerpige hangende katjes. Zoals bijvoorbeeld de berk en de zwarte els die ook heeft. Het zijn dan ook familieleden van elkaar. Al in januari groeien de katjes uit en produceren een massa geel stuifmeel. Dat veroorzaakt de gele kleur. De wind zorgt voor verspreiding van het stuifmeel, tot in de verre omtrek.

De vrouwelijke bloemen zijn veel kleiner en minder in het oog springend. Ze lijken op een knopje, waar wat rode sprietjes uit komen. Die rode sprietjes zijn de stempels. Als daar stuifmeel op komt, wordt de bloem bevrucht en groeit de bloem in de loop van de zomer uit tot een forse vrucht: daar zitten de bekende hazelnoten in.

Het blad dat in het voorjaar verschijnt is breed, bijna rond. Het blad heeft een hartvormige voet, een gezaagde rand en een opvallend puntje. Aan de bladsteel zitten kleverige klierharen. De jonge takjes zijn zacht behaard.

Fototips

  • De bomen bloeien massaal met vele katjes, al vanaf januari. Dat beeld van een boom zonder blad, maar helemaal zachtgeel van de duizenden katjes kun je goed gebruiken in het landschap.
  • De combinatie van gele katjes met blauwe lucht (of water) doet het goed: geel en blauw zijn complementaire kleuren.
  • Bij sneeuw is het interessant om bloeiende hazelaars in de sneeuw te fotograferen.
  • De vrouwtjesbloemen zijn heel klein en verschijnen later dan de katjes. Goed zoeken! Macrolens heb je hierbij wel nodig.
  • Niet alleen close-up zijn de bloempjes en katjes mooi te fotograferen, plaats ze ook is in een ruimere omgeving. Maak gebruik van de structuren, achtergrondkleuren en herhalingen die voor handen zijn. Beter nog: ga er naar op zoek.
  • Bij macrofotografie is een statief een handig hulpmiddel om bijvoorbeeld een vrouwelijke bloem te fotograferen. Als de wind je parten speelt heb je meteen je handen vrij om de wiebelige tak te stabiliseren.
  • In de winter zijn de lichtomstandigheden vaak beroerd. Gebruik dan een statief.
  • Felle zon is niet wenselijk, het licht is hard en de fijne details ga je missen. Een lage winterzon aan het eind van de middag kan je echter wel helpen voor een mooie warme gloed.

Leefomgeving

Bossen en bosranden, parken, hagen, struwelen.

Vindtijd

Van januari tot april (bloeitijd).

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Naast de wilde hazelaar bestaat er ook een ‘hazelaar’ in de tuin, de toverhazelaar. Ondanks de naam zijn beide soorten geen familie van elkaar. Het blad van beide soorten lijkt veel op elkaar, maar aan de bloemen zie je al snel dat het totaal verschillende planten zijn. Een belangrijke overeenkomst is dat beide al in de winter bloeien en dat is voor de plantenfotograaf die de lente haast niet af kan wachten goed nieuws! Ook de toverhazelaar is namelijk erg fotogeniek.

Een boom uit de tuin die er ook vroeg bij is, de toverhazelaar.
Een boom uit de tuin die er net als de wilde hazelaar vroeg bij is: de toverhazelaar. Fotograaf: Ron Poot
Minder bekend: de toverhazelaar komt ook in rode varianten voor.
Minder bekend: de toverhazelaar komt ook in rode varianten voor. Fotograaf: Ron Poot

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: