HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

De subtiele schoonheid van het hazenpootje

Elegant en rank, half doorschijnend, een tutu met subtiele dunne lijntjes. Hazenpootje is de balletdanseres onder de paddenstoelen. Je vindt haar op dode houtsnippers, zomaar oprijzend uit het niets. Buig eerbiedig en pak je fototoestel.

Hazenpootje
Het fotogenieke hazenpootje. De achtergrondkleuren zijn van het wandelpad, een strookje gras en de struiken. Fotograaf: Judith Borremans

Het leven van het hazenpootje begint als… een hazenpootje. De jonge zwam ziet er namelijk uit als een harig pootje dat omhoog steekt uit de grond. Dat duurt maar even want snel groeit dit uit tot een ranke paddenstoel op een lange steel. Bovenaan de steel zit een fragiel hoedje dat subtiel getekend is met dunne lijntjes.  In het begin is de hoed nog klokvormig, maar al snel krullen de randen omhoog en begint de hoed aan de rand te vervloeien. Daarmee verraadt deze soort zijn verwantschap met de inktzwammen. Het leven van het hazenpootje is maar kort. Vaak is binnen een dag de paddenstoel al verschenen en verdwenen.

Het vervloeiende randje aan de hoed bevat de sporen. Omdat de rand omhooggekruld is kunnen de sporen gemakkelijk meegedragen worden met de wind. Zo verspreidt de soort zich. Je treft het hazenpootje vaak aan in kleine groepjes.

Van een afstand zie je het hazenpootje haast niet, zo klein en zo onopvallend is hij in zijn omgeving. Een beetje een grijze muis. Tot je dichtbij komt. Dan zie je de fijne tekening, de sierlijke vorm en raak je vanzelf betoverd door dit bekoorlijke paddenstoeltje. Niet voor niets is juist het hazenpootje zo geliefd bij macrofotografen.

Het hazenpootje leeft van houtresten. In parken en bermen waar houtsnippers liggen (of lagen) kun je hem aantreffen. Onthoud dus dat soort plekken om in de herfst op zoek te gaan naar deze schoonheid.

Een tedere omhelzing. Fotograaf: Judith Borremans

Fototips

 • Zoek het hazenpootje op plaatsen waar ooit houtsnippers zijn gestrooid, in parken, plantsoenen, bosranden.
 • Het hazenpootje leent zich vooral goed voor macrofotografie. De subtiele tekening van dunne lijntjes levert prachtige details.
 • Fotografeer van een laag standpunt zodat de paddenstoel goed uitkomt tegen de achtergrond.
 • Probeer een mooie passende achtergrond te vinden door verschillende invalshoeken uit te proberen. Een kleine verschuiving kan al een heel ander beeld geven.
 • Maak gebruik van tegenlicht om de doorschijnendheid van het hoedje te benadrukken.
Gebruik kleuren en structuren in de achtergrond om het beeld interessanter te maken. Fotograaf: Ron Poot

 

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Verspreidingsatlas

SoortenBank

Fotografie:
Judith Borremans

En dan nog dit!

Om verwarring te voorkomen: de naam hazenpootje heeft meerdere betekenissen. Zoals je hier kunt lezen is het dus een paddenstoel, daarnaast natuurlijk een lichaamsdeel van een zoogdier en daarbij ook nog een vaatplant. In het veld niet zo moeilijk uit elkaar te halen, maar bij het zoeken op naam kan er gemakkelijk een vergissing ontstaan.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Wat een mooi en fotogeniek paddenstoeltje. Prachtig zoals jullie hem gefotgrafeerd hebben!
  In ons park zijn struinpaden aangelegd waar houtsnippers op gestrooid zijn. Inmiddels beginnen die houtsnippers aardig te vergaan. Wie weet vind ik hier ook hazenpootjes.

  Hartelijke groet,
  Annette

  1. Door Ron Poot op 21 oktober 2018 om 22:14

   Het kan haast niet missen, vooral op de schaduwrijke of vochtige stukken zoeken. Succes, Ron

 2. Door Annamiek op 20 oktober 2018 om 09:17

  Wat een prachtig paddenstoeltje! Ik ken deze niet, dus zal nu nog beter opletten. Leuk stukje om te lezen met hele mooie foto’s 👌.

  1. Door Ron Poot op 20 oktober 2018 om 10:09

   Leuk te horen, dank je wel! Groet, Ron

 3. Door Gerrit van Osch op 18 oktober 2018 om 12:28

  Beste Ron,

  Ik was al gefascineerd van deze padden stoel. Een collega fotograaf heeft hiervan in voorgaande jaren ook
  Foto’s van dezelfde paddenstoel op een fotoavond van onze club HKF, vertoond.
  De foto’s waren gemaakt in Neerijnen.

  Groet Gerrit van Osch.

  1. Door Ron Poot op 20 oktober 2018 om 10:11

   Herkenbaar Gerrit, ik vind het ook altijd weer een feestje deze soort tegen te komen in het veld. Groet, Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *