Heggenduizendknoop

Hij groeit tegen de klippen op. In heggen en in hekken slingert hij zich meters omhoog om bovenin uitbundig te gaan bloeien. Pas laat in de zomer kun je hem vinden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom voelt hij zich thuis.
De vruchtjes van dichtbij. Fotograaf: Ron Poot

Heggenduizendknoop is een eenjarige plant. In zijn korte bestaan kan hij echter makkelijk twee meter worden. Het is een klimplant die zich omhoog slingert langs struiken, heggen en hekken. De bloemen zijn niet erg opvallend, pas als ze in vrucht komen vallen de bloeitrossen een beetje op. De bladeren zijn pijlvormig en lijken wel op die van de bekende haagwinde.

De nazomer is de meest geschikte vindtijd voor deze plant. De stengels en vruchten lopen vaak rood aan. De bloei lijkt wel wat op de bekende bruidsluier, die massaal kan groeien tegen muren. De planten horen dan ook tot dezelfde familie, de duizendknopen.

Fototips

Hoewel de plant niet erg opvallend gekleurd is, zitten er wel mooie tinten in. Wit en rood in de vruchten en ook de stengels zijn vaak rood aangelopen.

De bloemen zijn heel klein, maar de vruchtjes zijn forser en interessant van vorm. Rond het zaad zitten vliezige randen, de vruchten hangen aan een dun steeltje. Het is wel leuk om met die vormen te spelen. Probeer ook eens een bloemengroepje te isoleren voor op de foto.

De vliezige randen van de vruchten zijn dun en dooraderd. Met tegenlicht komt dat goed tot zijn recht.

De slingerende vorm van de stengels nodigen uit tot wat aparte composities waarin je gebruik maakt van die slingervormen.

 

Leefomgeving

Zonnige voedselrijke plaatsen. Bosranden, heggen, struwelen, langs spoorwegen.

Vindtijd

juli-oktober

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar of bedreigd.

Verspreidingskaart

Vooral op zand- en leemgronden te vinden.
Verspreidingskaart NL en statistieken.
Kaart België

En dan nog dit!

Een verwante soort die op heggenduizendknoop lijkt is zwaluwtong. De bladeren zijn bij beide pijlvormig en beide zijn klimmers en leven maar een jaar. Zwaluwtong is echter een akkerplant en wordt minder hoog. Als je het verschil echt goed wilt zien moet je de zwart gekleurde zaadjes uit de vruchten peuteren. Bij zwaluwtong zijn ze dof, bij heggenduizendknoop glad en glanzend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: