Menu

Onderdeel van Pixfactory

Heikikker

Bijna het hele jaar zijn heikikkers vrijwel onzichtbaar door hun verborgen leefwijze en bruine schutkleur, zowel mannetjes als vrouwtjes. Alleen in het vroege voorjaar kun je ze goed vinden. Dan komen de heikikkers uit hun winterslaap en klitten bij elkaar in poelen, vennen en kleine ondiepe slootjes om te paren. De mannetjes worden in die periode vaak knalblauw (“smurfen”) en zijn dan een geliefd onderwerp voor fotografen. Pas op, ze zijn maar een paar dagen zo mooi blauw!
Heikikker
Heikikkers in de paartijd. Fotograaf: Jelger Herder

De heikikker is een vrij zeldzame soort van natte heiden, venen, veenweiden en plaatselijk in vochtige duingebieden. Het is een amfibie, dus hij leeft altijd in de buurt van het water. De heikikker lijkt erg op de bekende bruine kikker, maar is iets kleiner, heeft een wat spitsere snuit en meestal een lichte rugstreep. Je kunt ze ook aan hun roep herkennen: een zacht ploppend geluid.

Fototips

Heikikkers zijn afhankelijk van de temperatuur dag- of nacht actief in het voorjaar. Bij heldere koude nachten en zonnige voorjaarsdagen vindt de activiteit overdag plaats. Bij warm regenachtig bewolkt weer met name ’s nachts. De eerste warme dagen in het voorjaar zijn meestal prijs. Ze zijn nogal schuw en duiken snel onder als iemand in de buurt komt. Benader ze voorzichtig en voorkom verstoring zoveel mogelijk. Wacht op een goede plek geduldig tot ze (weer) bovenkomen. Vaak hervatten ze dan weer snel hun activiteiten. Gebruik voor een dichtbij-foto van het dier bij voorkeur een telelens zodat je afstand kunt houden. Het is zeker de moeite waard om de heikikker met een gewone of groothoeklens te fotograferen om zo ook de interessante leefomgeving in beeld te krijgen. Pas dan wel op voor verstoring als je dichtbij wilt komen. Een diervriendelijk alternatief is dat je geduldig op een plaats ligt tot de kikkers ongestoord dichterbij komen of een camera plaatst op een geschikte locatie en op afstand bedient.

Vanaf een laag standpunt kun je soms een mooie spiegeling in het water in beeld krijgen. Ook de kleuren in de achtergrond (vegetatie) kun je dan vaak mooi meepakken.

En voor de fotograaf zelf: als je zo vroeg in het voorjaar op pad gaat in het natte veen is het handig om een waterbestendig matje, plastic zak en regenkleding bij je te hebben.

Leefomgeving

Hoogvenen, laagvenen, heidevennen, veenweidegebied, vochtige duinvalleien.

Vindtijd

De paartijd is van februari/maart tot begin april.

Bescherming

De heikikker is een wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Hun leefgebieden zijn kwetsbaar, zoek dus een plek waar je mag komen. Vaak zijn er wel poeltjes langs een pad te vinden waar de kikkers te zien zijn.

Verspreidingskaart

Actuele verspreidingskaart waarneming.nl.

En dan nog dit!

Let op, ook bruine kikkers kleuren vaak enigszins blauw op de keel in de paartijd. Verwarring is dus mogelijk!

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: