HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Het hele jaar leuk: de gelderse roos

Witte schermen in de zomer, rode bessen in de winter. De gelderse roos is het hele jaar leuk. Je vindt deze struik niet alleen in Gelderland, het is een algemene soort die je in het hele land vindt. Het is een oorspronkelijk inheemse plant van vochtige struwelen en bosranden, maar de struiken worden ook graag aangeplant zodat je ze nu op allerlei plaatsen tegenkomt.

Het hele jaar leuk: de gelderse roos
Door de vegetatie heen gefotografeerd. Fotograaf: Ron Poot

De Latijnse naam van de gelderse roos is “Viburnum” en bij het horen van deze naam gaan veel tuinliefhebbers rechtop zitten. Het klopt, de gelderse roos is een wild familielid van de bekende tuinplant Viburnum of Sneeuwbal, die je in talrijke vormen in tuinen tegenkomt.

De gelderse roos is een hoge struik die in juni bloeit. Dan verschijnen de bloemen in platte tuilen aan de struiken. Als je goed kijkt zie je dat er twee soorten bloemen in de bloeiwijze te vinden zijn. Aan de buitenrand zitten grote opvallende witte bloemen. Dit zijn echter schijnbloemen, want ze zijn onvruchtbaar, meeldraden en vruchtbeginsels zal je tevergeefs zoeken. Midden in de tuil vind je kleine bloemen, die wel vruchtbaar zijn. Daaruit ontstaan later de bessen.

In de nazomer zie je de vruchten al verschijnen, die langzaam verkleuren tot ze uiteindelijk hun helderrode kleur hebben. De hele winter kun je deze kleurige bessen tegenkomen, daar ze maar weinig gegeten worden.

De rode vruchten hebben een muffe lucht en zijn bitter van smaak, de meeste dieren vinden ze daarom niet erg smakelijk. De uitzondering hierop is de pestvogel, dat is de grootste liefhebber van de bessen. Ook lijsters eten er wel van, maar pas als de vorst er overheen is geweest. Door de kou vormen de bessen extra suikers en kennelijk zijn ze dan pas lekker genoeg voor consumptie.

Na een regenbui. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • In de zomer vind je de platte tuilen aan de struiken. Van boven af een prachtig symmetrisch beeld.
  • Zoom eens in op de witte schijnbloemen, een mooi onderwerp voor macrofotografen.
  • De bessen blijven de hele winter zichtbaar. Als er sneeuw of ijs is, krijg je een mooie kleurcombinatie met de rode bessen.
  • Ook na een regenbui is het leuk de bessen met waterdruppels te fotograferen.
  • In sommige winters is er een invasie van pestvogels, die zijn dol op de bessen van gelderse roos.
  • Fotografeer bloemen of bessen ook eens door de vegetatie heen om ze zo “in te kaderen”.
Detail: steriele schijnbloemen van de gelderse roos. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Nederland

Belgiƫ

Meer weten?

Wilde planten

Flora van Nederland

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

De gelderse roos heet zo, omdat de bloem voor zou komen in het wapen van hertogdom Gelre. Een misverstand, want de bloem in dat wapen was een mispel.

 

De “mispelrozen” in het wapen van Hertogdom Gelre.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *