Het knopsprietje is zeer variabel in kleur. Alle combinaties van grijs, groen en bruin kun je tegenkomen. Soms zijn delen zelfs oranje. Naast de voelsprieten is het halsschild kenmerkend. De randen hiervan (kielen) zijn in bovenaanzicht sterk ingesneden en vormen een ‘X’.
Knopsprietjes zijn de vroegste soort die ’s zomers actief is. Ze zijn vanaf juni te vinden, maar blijven het hele seizoen actief tot in het late najaar.
Vaak zijn ze te vinden op de overgang van open zand naar de eerste begroeiing of op open plekken tussen de heide. Zelden in hogere vegetatie. Ze zitten vrijwel altijd op de grond. Als je het geluid van het knopsprietje leert kennen is de soort veel makkelijker te vinden.
Ondanks, of dankzij hun bonte uiterlijk hebben ze een opvallend goede schutkleur op de kale bodem. Kijk dus goed. Als ze opspringen, kijk dan goed waar ze landen en probeer ze langzaam te benaderen.

Fototips
- Vanwege het kleine formaat vormen ze een uitdaging voor de macrofotograaf. Gebruik een macro-objectief. Voor meer vergroting kun je daar bijvoorbeeld tussenringen aan toevoegen. Dat kan nodig zijn als je een portretje wilt maken.
- De verdikte sprieten vallen het meest op van voren, dat maakt de soort extra geschikt om portretjes van te fotograferen.
- Omdat de diertjes in open biotopen voorkomen zitten ze vrijwel altijd op de grond. Benader ze dan ook vanuit een laag standpunt. Een statief is al te hoog. Beter is het om een rijstzak te gebruiken of helemaal niets en de camera direct op de grond te leggen. Je kunt er dan een plastic zak onder leggen om te voorkomen dat er zand in de camera komt.
- Knopsprietjes zijn overdag actief, met name bij warm en zonnig weer.
- Onder de ideale omstandigheden voor de sprinkhanen is het echter moeilijk fotograferen. De dieren zijn snel en springen snel weg. Bovendien is het licht erg hard. Ga liever bij licht bewolkt weer op een minder hete dag.
Verspreidingskaart
Meer weten?
Leestip: lees het artikel van Paul van Hoof in Natuurfotografie Magazine (juni 2018) over het fotograferen van sprinkhanen met witte achtergrond.
En dan nog dit!
Knopsprietjes maken net als andere veldsprinkhanen geluid door de achterpoten langs de vleugels te wrijven. Ze hebben ook een speciaal baltsritueel, waarbij ze een ander geluid maken. Ze proberen het vrouwtje te verleiden door met hun voelsprieten heen en weer te zwaaien.
