HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Hoe fotografeer je de kruisbek?

De kruisbek heeft zijn naam niet voor niets. De snavelhelften kruisen elkaar en dat is karakteristiek voor de kruisbek en zijn naaste familieleden. Met deze speciale snavel kan de kruisbek heel handig zaden pikken uit de kegels van sparren, lariksen en dennen. En dat verklaart meteen dat je deze prachtige soort alleen vindt in naaldbossen.

Kruisbek
Tegen een zachte achtergrond komt het gekleurde verenkleed van de kruisbek goed tot zijn recht. Fotograaf: Arjan Troost

De kruisbek kun je als broedvogel het meest vinden in bosrijke streken in het oosten van het land. Het is een vroege broeder, van februari tot april. Het broedsucces hangt af  van het aanbod van voldoende voedsel. Daar dit per jaar nogal verschilt, is ook het aantal broedgevallen van de kruisbek wisselvallig.

Ze broeden vaak hoog in een naaldboom, het nest goed verstopt achter een tak, tegen de stam aan. De jongen worden nog een lange tijd gevoerd door de ouders. Ze zijn nog niet zo mooie gekleurd als de ouders, sterk gestreept en daardoor niet zo opvallend in hun omgeving.

Kruisbekken zijn afhankelijk van het aanbod van voldoende rijpe kegels en dat kan per jaar nogal eens variëren. Bij voedselgebrek gaan de vogels trekken. Zo kan het gebeuren dat kruisbekken uit Scandinavië in ons land in groepjes rondzwerven, op zoek naar voedsel. Piekperioden zijn mei-juni en eind najaar. De grootste aantallen kruisbekken kun je tegenkomen in de winter, deze overwinteraars leiden een nomadisch bestaan en trekken in groepen rond. Vaak bewegen ze zich hoog in de naaldbomen, maar voor open water om te drinken of om een bad te nemen komen ze graag naar beneden.

Verwante en gelijkende soorten zijn grote kruisbek, met een opvallend dikke snavel en de witbandkruisbek met een duidelijke witte vlek op de vleugels. In invasiejaren kun je deze zeldzame soorten soms in ons land tegenkomen, ze zijn door voedselgebrek verdreven uit de noordelijke streken.

 

Op een kopportretje kun je goed zien hoe onder- en bovensnavel elkaar kruisen. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

  • Kruisbekken zijn met hun fraaie kleuren en bijzondere snavel erg fotogeniek, maar ook schuw en beweeglijk. De beste kans maak je in een fotohut.
  • Ze laten zich goed lokken naar drinkplaatsen in de buurt van naaldbossen.
  • Het zijn zaadeters, hun voorkeurvoedsel is zaden uit de kegels van spar, den en lariks.
  • Kruisbekken drinken regelmatig, elke 1-2 uur en terwijl er een drinkt houdt de ander de wacht. Houdt rekening met het gedrag bij het fotograferen.
  • Op koude winterdagen zorgen voor open water bij de drinkplaats, bijvoorbeeld door een verwarmingselement te plaatsen.

 

 

Verspreidingskaart

Nederland

België

 

Meer weten?

Vogelbescherming

SOVON

Voorbeelden op Birdpix

En dan nog dit!

Kegels die bewerkt zijn door een kruisbek kun je herkennen aan de sporen die de kruisbek achterlaat. Met zijn handige snavel duwt de vogel de schubben zo ver uit elkaar dat hij met zijn tong de zaadjes kan bereiken. Bij het terugtrekken van de snavel splijt de schub overlangs. Met een beetje geluk vind je in een lariksbos van die typische kegeltjes die er uit zien of ze een beetje ontploft zijn. Bron: Natuurspoor.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *