Net als de meeste marters zijn steenmarters echte nachtdieren. Dan komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en gaan op jacht. Hij eet graag muizen en andere kleine zoogdieren, maar ook bessen en eieren. Maar als hij de kans krijgt helaas ook kippen.
Steenmarters lijken veel op boommarters, maar, zoals de naam al suggereert, ze wonen niet in bomen maar in de bebouwde omgeving: op zolders, in kruipruimtes of onder de dakbedekking. Als ze jongen hebben, kunnen ze met hun geluid en stank overlast veroorzaken, waardoor ze niet bij iedereen geliefd zijn. Een groot deel van de tijd leven ze echter solitair en kruipen dan net zo graag in een boom of onder een takkenhoop.
Hebben ze een nest, dan zijn ze actief in de weer en komen ze vaak terug naar de nestplaats. Vooral als de jongen mee naar buiten komen, zijn er mogelijkheden om te fotograferen. De jongen zijn namelijk veel minder schuw dan de ouders. Hebben ze geen nest, dan zijn ze volledig onvoorspelbaar en kunnen ze elke dag ergens anders verblijven. Dat maakt het heel lastig te bepalen wat een goede locatie is om ze te fotograferen. Omdat ze wel een vast territorium hebben, kun je een voederplek inrichten met bijvoorbeeld eieren, vlees of kattenbrokken (wat doorgaans eerder katten aantrekt dan steenmarters).
Een steenmarter heeft het formaat van een huiskat maar met veel kortere poten. Hij onderscheidt zich van de veel zeldzamere boommarter door een grijsbruine vacht met lichte onderlaag, een lichtere snuit en kleine oortjes. De witte bef loopt vaak door tot op de poten. De boommarter heeft een warmbruine vacht en een donkere snuit.

3 reacties
Er komt al maanden een steenmarter bij me langs en ik woon in hartje Antwerpen. Ik heb nog niet ontdekt waar hij overdag verblijft. Als het donker wordt komt hij steevast naar het voederplekje dat ik voor hem of haar heb ingericht. Zo leuk om het dier bezig te zien. Ik voeder meelwormen, een stuk appel, peer of bessen. In de zomer heeft hij al de frambozen van mijn struik gepikt. Hij is ook gek op allerlei soorten noten. Ik heb de voederplek zo gemaakt dat ik hem goed kan observeren en ja als ik teveel beweeg is hij weg. Heb al wel enkele leuke foto’s kunnen maken, het is zo een leuk diertje en zo midden in de stad! Heb een houten laddertje staan en daar klimt hij graag op. Bedankt voor de info over deze grappige entertainer, ik hoop dat hij nog lang op bezoek komt!
Leuk artikel. Er is een hele mooie schuilhut waar je naast de steenmarter ook de boommarter en bunzing kunt fotograferen. Echt een aanrader.
Gelukkig is het met simpele maatregelen goed te voorkomen dat steenmarters jouw huis uitkiezen om in te verblijven.
Dank je wel Paul, voor zoveel informatie over de Steenmarter. Leuk om te weten. En wat een mooie foto’s, op die van de dode Steenmarter op de weg na :-). In de buurt van mijn huis heb ik ze nog nooit gezien (misschien maar beter ook na wat ik over de Steenmarter in jouw stukje gelezen heb 🙂 ).
Hartelijk groet, Annette.