Homalenotus quadridentatus

De Homalenotus quadridentatus heeft een naam die voor een normaal mens amper is te onthouden en uit te spreken. Helaas heeft dit leuke dier nog geen Nederlandse naam mogen ontvangen en zitten we vast aan bovenstaande tongbreker. Wie verder dan de naam kijkt ziet een bijzondere hooiwagen die vol stekels en doorns zit. Het goede nieuws voor iedere fotograaf? Ze lopen niet graag weg dus zijn makkelijk te fotograferen!
Hooiwagen juveniel.
Hooiwagen juveniel. Fotograaf: Robin Kraaij

De Homalenotus quadridentatus is een hooiwagen. Hooiwagens zijn geen spinnen maar een volledig eigen orde. Deze dieren hebben geen giftanden maar volledig ongevaarlijke knijpertjes. Waar spinnen 8 ogen hebben, moeten hooiwagens het met 2 ogen doen. Ook een web kunnen hooiwagens niet maken. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste hooiwagens alleseters en lusten ze naast prooien ook planten.

Deze kleine hooiwagen vind je in grasland, open bossen en zelfs midden in de stad Maastricht (onder andere onder een afgedankt bankstel). Ze zijn gebonden aan kalkrijke grond en alleen in Midden en Zuid-Limburg zijn ze met regelmaat te vinden. Door voorzichtig dood hout of stenen te keren kun je ze tegenkomen, prachtig op de foto zetten, en onverstoord terug zetten. Immers, deze hooiwagens vertrouwen vooral op hun camouflage en bewegen niet graag. Let wel goed op, door hun ruwe lijf zitten ze vaak vol zandkorrels en zijn ze makkelijk over het hoofd te zien.

Hooiwagen.
Hooiwagen. Fotograaf: Robin Kraaij

Fototips

  • Deze hooiwagens zitten bijzonder graag stil. Wanneer je het dier vindt zullen ze het liefst stilzitten en vertrouwen op hun camouflage. Let wel op dat direct zonlicht de hooiwagen niet raakt. Ze vinden dit felle licht niet leuk en zullen al snel de benen nemen.
  • De dieren zijn erg klein, let goed op dat je scherpstelt op de oogheuvel. Deze verhoging op het lijf herbergt 2 zwarte kraaloogjes.
  • Zorg ervoor dat wanneer je een stuk hout of steen omdraait, je deze op dezelfde plek terug legt. Let op of je geen dieren plet bij het terugleggen van de steen.
  • Voor het fotograferen van deze soort is een macrolens de beste keuze. De hooiwagens zijn erg klein en zonder macrolens niet goed vast te leggen

Leefomgeving

Kalkrijke bodem, zowel in grasland als in niet te dichte bossen.

Vindtijd

Deze hooiwagens zijn het hele jaar te vinden.

Bescherming

Deze soort is niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeldzaam. Er is weinig bekend over deze soort en eventuele kwetsbaarheid.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Hooiwagens kunnen hun poten loslaten bij gevaar. Dit gebeurt vooral bij de langpotige soorten erg makkelijk. Als een poot loslaat blijft de poot nog een flinke tijd bewegen om de belager af te leiden. Als de poot van een jonge hooiwagen afbreekt zal deze (deels) terug groeien. Met elke vervelling zal de nieuwe poot wat groeien.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: