Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hondsdraf, overal te vinden

Hondsdraf hoort zonder twijfel tot de top 40 van de meest algemene planten van het land. Sommigen noemen het zelfs onkruid. Daar doe je deze kleine kruiper toch echt te kort mee: hondsdraf is fotogeniek, eetbaar en zelfs geneeskrachtig. In deze bijdrage een blik van dichtbij op dit alom aanwezige plantje.
Een sfeerrijk beeld kun je krijgen met een macrolens, open diafragma en een paar stops overbelichten. Fotograaf: Ron Poot

Hondsdraf is een kruidachtige plant, die ondergronds overwintert. Elk jaar komt hij op dezelfde plek weer terug als de omstandigheden goed zijn. En die zijn goed als er maar genoeg vocht en voedsel is, een beetje verstoring door betreding of bewerking van de grond vindt hij niet erg. Het blad is opvallend en een goed veldkenmerk voor het op naam brengen. Het zijn halfronde, niervormige bladeren met een gekartelde rand. In combinatie met de kruipende stengels onmiskenbaar. Op lichte plaatsen zie je bladeren vaak purperachtig verkleuren.

Het is een volwaardig lid van de lipbloemenfamilie. Dat zie je allereerst aan de bloemen, met een duidelijke boven- en onderlip. Maar er zijn meer typische lipbloemkenmerken, die je ook bij bijvoorbeeld dovenetel ziet. Centraal staat het getal vier. De stengel is vierkant. De bladen staan kruiswijs, twee aan twee. De bloem heeft vier meeldraden en vier vruchtbeginsels.

De paarsblauwe lipbloemen zijn van dichtbij echte beauty’s. Vooral de onderlip is erg mooi getekend met donkere vlekken, het honingmerk. Dit wijst de bijen en hommels de weg naar het binnenste van de bloem waar heerlijke nectar verborgen is. De bloemen staan in schijnkransen bij de aanhechting van de bladeren. Als je heel goed kijkt, zie je dat de bloemen niet afzonderlijk staan in de bladoksels, maar op heel korte vertakte bloemsteeltjes. Vandaar de naam ‘schijn’ krans. Je ziet ze vaak twee aan twee bloeien.

In de bovenlip zie je de vier meeldraden uitmonden in vier helmknoppen. Als een bij binnenvliegt, strijkt hij met zijn rug over de helmknoppen en krijgt hij een portie stuifmeel mee. Bij een bezoek aan een volgende bloem laat hij wat stuifmeel achter en de bestuiving is geregeld. Onderin elke bloem ontstaan na de bevruchting vier zaden.

 

Registratiefoto waarbij je goed de mooie tekening van de bloemen kunt zien. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Het is maar een klein plantje, een macrolens is aan te bevelen als je de details in beeld wilt brengen.
  • Fotografeer eens van laag standpunt, de bloem op ooghoogte komt veel sterker over. Probeer andere bloemen vaag in de achtergrond mee te nemen voor een herhalend effect.
  • Voor zachte pasteltinten is het een tip de bloem in de schaduw te houden (of af te schermen van de zon) en een lichte achtergrond te houden. Zet het diafragma open (f/2,8-4) en een paar stops overbelichten.

 

Leefomgeving

Humeuze vochtige grond. Bermen, onder struiken, akkerranden.

Vindtijd

April – juni

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Het blad van hondsdraf wordt wel gebruikt tegen zweren, jeuk en zwellingen. De huidige Nederlandse naam schijnt daarop te wijzen, want die is afgeleid van een oorspronkelijk woord uit het Gotisch ‘Gunderaba’ dat “wondrank” betekent. Het is een in loop van de tijd ontstane verbastering van dit woord en heeft niets met de draf van honden te maken……

2 reacties

  1. Prachtige bloempjes zij het Ron, je ziet ze hier in vele getale.
    Zal ook eens een poging gaan wagen om deze vast te leggen.
    Een prachtig verhaal weer.

    Gr, Cor.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Prachtige bloempjes zij het Ron, je ziet ze hier in vele getale.
    Zal ook eens een poging gaan wagen om deze vast te leggen.
    Een prachtig verhaal weer.

    Gr, Cor.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: