Menu

Onderdeel van Pixfactory

Houtpantserjuffer

Een mooi modelletje uitgevoerd in metallic lak. Nieuwe auto? Nee, de houtpantserjuffer is er weer. Deze fraaie juffer toont van dichtbij talloze kleuren in metaalachtige glans. Het ranke beestje zie je makkelijk over het hoofd, maar de oplettende waarnemer zal deze late zomersoort in menig tuin vinden.
Houtpantserjuffer op kamperfoelie. Gebruik gemaakt van de lichte achtergrond voor het bokeh. Fotograaf: Ron Poot

De naam dankt deze juffer aan het feit, dat het vrouwtje de eieren in bomen legt. Ze zoekt geschikte spleetjes in de boomschors en legt daar het eitje in. Dat gebeurt in augustus en september als de volwassen dieren vliegen en paren. Het moeten wel takken zijn die boven het water hangen, want als het eitje uitkomt moet het jonge larfje verder leven in stilstaand of licht stromend water.

De eieren overwinteren in de takken en komen in het voorjaar uit. De larven laten zich simpelweg uit de boom vallen en leven verder in het water. Na een paar maanden, als de larve oud genoeg is om te vervellen tot volwassen juffer, kruipt hij langs een waterplant naar boven. Daar verpopt de larve zich en sluipt de jong volwassene uit. De resten van de oude huid (“exuvium”) zie je soms nog hangen aan een stengel.

Op dit filmpje van Antoine van der Heijden kun je zien hoe in een boomtak een pro-larve van de houtpantserjuffer uit het ei kruipt:

Er zijn meer pantserjuffers. Kenmerkend voor de houtpantserjuffer is dat de metaalgroene tekening op het borststuk een kenmerkend “schiereiland” heeft, een donkere uitstulping in het lichte deel.

Van dichtbij. De kenmerkende uitstulping van de groene tekening in het bovenlichaam is goed te zien.
Van dichtbij. De kenmerkende uitstulping van het donkergroene deel in het borststuk is goed te zien. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Houtpantserjuffers tonen territoriumgedrag. Als ze opvliegen komen ze vaak op dezelfde plek terug. Maak daar gebruik van door rustig op een plek te posten. Beweeg rustig, dan zijn ze goed te benaderen.
  • Als er weinig bomen of struiken bij een water zijn, is het soms dringen geblazen. Dat kan een leuk beeld met veel juffers bij elkaar geven.
  • Een juffer van top tot teen scherp krijgen is een uitdaging. Zeker als je met een macrolens werkt en weinig scherptediepte (open diafragma) gebruikt. Zorg ervoor dat kop en staart in een vlak liggen ten opzichte van je kijkrichting.
  • Als je met kleiner diafragma werkt, krijg je meer scherptediepte. Dat is soms wenselijk om de bolle uitstaande ogen ook scherp te krijgen. Nadeel is dat de achtergrond dan onrustiger wordt en kan storen. Zorg er dan voor dat de achtergrond zo ver weg mogelijk is, dan is de verstoring het minst.
  • De juffers zijn klein en rank. Probeer een rustige achtergrond te vinden om ze goed uit te laten komen.
  • Probeer eens met tegenlicht, de borstelharen en de vleugels kunnen dan mooi uitkomen.
  • Vaak rusten de houtpantserjuffers uit aan een takje. Probeer eens een mooi beeld met de licht uitstaande vleugels te vinden tegen een lichte achtergrond.
  • Weinig licht? Gebruik een statief. Nadeel is dat je niet zo mobiel bent met een zwaar statief. Alternatieven zijn dan een monopod of gewoon een bamboestok om je toestel tegenaan te klemmen.

Leefomgeving

Stilstaand of zwak stromend water, nabij bomen en struiken. Ook in tuinen.

Vindtijd

augustus-september

Bescherming

Niet beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Nog even iets over de eerste levensfase van de juffers. Uit het ei komt een zogenaamde pro-larve. zoals in het filmpje hier boven. Die ziet er anders uit dan een gewone larf, klein en glad, en hij vervelt snel na het uitkomen. De pro-larve van de houtpantserjuffer kan bovendien goed springen. Dat is soms nodig, als het beestje per ongeluk op de grond terecht komt in plaats van in het water. Na een paar minuten vervelt de pro-larve tot een nimf die de komende maanden leeft van bodemdiertjes in het water tot hij volwassen is en verpopt tot een volwassen juffer.

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: