De naam dankt deze juffer aan het feit, dat het vrouwtje de eieren in bomen legt. Ze zoekt geschikte spleetjes in de boomschors en legt daar het eitje in. Dat gebeurt in augustus en september als de volwassen dieren vliegen en paren. Het moeten wel takken zijn die boven het water hangen, want als het eitje uitkomt moet het jonge larfje verder leven in stilstaand of licht stromend water.
De eieren overwinteren in de takken en komen in het voorjaar uit. De larven laten zich simpelweg uit de boom vallen en leven verder in het water. Na een paar maanden, als de larve oud genoeg is om te vervellen tot volwassen juffer, kruipt hij langs een waterplant naar boven. Daar verpopt de larve zich en sluipt de jong volwassene uit. De resten van de oude huid (“exuvium”) zie je soms nog hangen aan een stengel.
Op dit filmpje van Antoine van der Heijden kun je zien hoe in een boomtak een pro-larve van de houtpantserjuffer uit het ei kruipt:
Er zijn meer pantserjuffers. Kenmerkend voor de houtpantserjuffer is dat de metaalgroene tekening op het borststuk een kenmerkend “schiereiland” heeft, een donkere uitstulping in het lichte deel.

3 reacties
Leuk en interessant artikel, dank!
Leuk geschreven, interessant stuk Ron! Die pro-larven zijn toch bizar of wat…..!
Grt,
Chris
Ongelofelijk toch, dat dit zo gaat… Dank voor je reactie!