Menu

Onderdeel van Pixfactory

IJsbeer

De ijsbeer, koning van het Noordpoolgebied, symbool van klimaatverandering. Erg knuffelbaar, maar o zo gevaarlijk. En natuurlijk een geweldig onderwerp om te fotograferen.
ijsbeer
Als je het gedrag van een beer een beetje kunt lezen, kun je een sprong aan zien komen. Het is dan makkelijker deze vast te leggen. Fotograaf: Arjen Drost

IJsberen worden gezien als zeezoogdieren, logisch aangezien ze het grootste deel van hun leven op de zee doorbrengen. Hun favoriete habitat is het pakijs. En dan bij voorkeur pakijs boven niet te diep water (tot een paar honderd meter) aangezien dat erg voedselrijk is en daar dus veel zeehonden, hun eten, te vinden zijn. Door de klimaatverandering wordt dit ijsecosysteem wel steeds meer bedreigd, het zeeijs smelt steeds verder weg. IJsberen moeten tegenwoordig een keuze maken, de zomer op het ijs doorbrengen of op land. Beide strategieën hebben hun voor en nadelen. Op het zeeijs is veel te eten voor de beren, maar ze moeten vaak wel grote afstanden afleggen om het te vinden wat weer veel energie kost. Aan land is veel minder te eten, maar de beren zijn ook een stuk minder actief. Het grootste deel van hun tijd brengen ze daar door met slapen en teren ze op hun vetreserves. Probleem bij deze strategie is echter wel dat het ijs steeds eerder wegsmelt en later terugkeert waardoor de periode waar in ze van hun reserves moeten leven een stuk langer worden.

Fototips

  • Wie ijsberen in de wilde natuur wil zien en fotograferen zal richting het noorden moeten, ver naar het noorden.
  • Vanuit Nederland is Spitsbergen verreweg de makkelijkste optie. Een andere goede plek is Churchill in Canada, maar deze is vanuit Europa een stuk lastiger te bereiken.
  • IJsberen kunnen levensgevaarlijk zijn en je moet dus zelf NOOIT in een gebied gaan wandelen zonder geweer (of zonder gids met geweer) in een gebied waar ijsberen voor kunnen komen. Ook al is de kans klein, het gebeurt helaas te vaak dat er incidenten zijn tussen beren en mensen, waarbij de beer dan vaak geschoten wordt.
  • De beste kans om beren tegen te komen heb je sowieso niet rond Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen (al moet je daar ook niet zonder geweer rond gaan lopen), maar op het zeeijs aan de noord- en oostkust. Deze gebieden zijn zomers alleen per boot te bereiken.
  • De schepen beginnen in juni rond Spitsbergen te varen en gaan door tot eind augustus. Gedurende deze hele tijd worden beren gevonden, al is er vroeger in het jaar een grotere kans ze op zeeijs te zien dan later. Ook zijn de jongen die rond kerst geboren worden in het begin van het seizoen nog een stuk kleiner (en dus schattiger) dan later in het seizoen. Maar aangezien berenjongen twee jaar bij moeder blijven, zijn ze het hele jaar door te vinden.
  • Kies een boot uit die goed het ijs in kan (een hoge ijsklasse heeft) en waar je, als het even kan, vlak boven het water kunt fotograferen, dit levert mooiere standpunten op.
  • Close up foto’s van een beer in het ijs liggen natuurlijk het meest voor de hand, maar denk ook aan meer landschappelijke beelden van de beer met z’n omgeving.
  • Probeer ook het gedrag van de beer te ‘lezen’, kijk welke kant hij op loopt en wat er vervolgens moet gaan gebeuren. Op die manier wordt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om een beer die van de ene naar de andere ijsschots springt vast te leggen.

Leefomgeving

Noordpoolgebied.

Vindtijd

Zomer, in de winter zijn de vindplaatsen onbereikbaar.

Bescherming

Kwetsbaarheid

Bedreigd door klimaatverandering.

En dan nog dit!

4 reacties

  1. Beregoed fotografisch document van deze tot de verbeelding sprekende soort. Die klimbeer, of eerder afdaal beer, blijft een topper, jammer dat ik hier niet nog een keer kan nomineren;-)
    Gr.
    @d

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Beregoed fotografisch document van deze tot de verbeelding sprekende soort. Die klimbeer, of eerder afdaal beer, blijft een topper, jammer dat ik hier niet nog een keer kan nomineren;-)
    Gr.
    @d

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: