HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Inktviszwam

De inktviszwam is een schimmel uit de grote familie Phallaceae, ofwel stinkzwammenfamilie. De soort heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis. Daarnaast is deze soort te herkennen aan de karakteristieke kadavergeur, die onder meer aasvliegen aanlokt. De niet-uitgezette ‘eieren, ook wel duivelseieren of hekseneieren genoemd, kunnen worden gegeten en worden zelfs beschouwd als een delicatesse in sommige landen. Door zijn zeldzame karakter is dat niet aan te bevelen uiteraard!

Inktviszwam
Lekker contrast met het weinige groen dat je nog in een herfstbos kunt vinden. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

De vier- tot zesarmige kalk mijdende inktviszwam is oorspronkelijk uit Australië afkomstig. Hij is voor het eerst in 1921 waargenomen in Nederland. Zijn sporen zijn waarschijnlijk in de vacht van geïmporteerde schapen naar Europa verscheept, waarna de sporen zich via vliegen over een aantal West-Europese landen hebben kunnen verspreiden.

De paddenstoel verschijnt onregelmatig. Dat heeft meer met het momentane weer in een gebied te maken, dan met de globale opwarming van het klimaat.

De rode sprieten als van een uitgespreide hand uit een grondknol – of inderdaad als de tentakels van een inktvis – lichtten fel op in het gras van een berm. Aan de bovenkant (binnenkant als je het als een uitgespreide hand beschouwd) zitten er bruinzwarte vlekken met sporen op, de andere kant is bleekrood. De afmetingen zijn ter grootte van de uitgespreide hand tot 20 cm. De inktviszwam is een kolonievormer.

Net een carnavalsmuts vanuit ooghoogte perspectief. Speel met diafragma's, zodat je zachte achtergronden krijgt.
Net een carnavalsmuts vanuit ooghoogte perspectief. Speel met diafragma’s, zodat je zachte achtergronden krijgt. Fotograaf: Bart Stornebrink

Fototips

 • Fotografeer deze paddenstoel eens van alle kanten. Door zijn veelvormigheid (3D) is hij uitstekend geschikt om in alle stadia en van alle kanten opnamen te maken.
 • Zijn karakteristieke tentakels met inktachtige afzettingen lenen zich goed voor detailopnames. Gebruik ook nu weer veel verschillende diafragma instellingen bij onveranderde opstelling, zodat je thuis je juiste scherpte diepte kunt kiezen.
 • Groothoek en (maco)telelens gebruiken. Die geven beide heel verschillende effecten.
 • Fotografeer altijd op statief of rijstzak als je het bos ingaat.
 • Ga vaker terug als je een verse paddenstoel vindt. De verschillende groeistadia geven heel andere effecten.
 • Wacht op, of creëer verschillende lichtomstandigheden. Gebruik een reflectiescherm om schaduwen te compenseren. Maak je omgeving rustiger door storende elementen te verwijderen. Uiteraard met inachtneming van tere en beschermde vegetatie.
Coulissenperspectief met duivelseieren geeft veel diepte in de foto.
Coulissenperspectief met duivelseieren geeft veel diepte in de foto. Fotograaf: Bart Stornebrink

 

Bovenaanzicht van de coulissenfoto van zojuist.
Bovenaanzicht van de coulissenfoto van zojuist. Fotograaf: Bart Stornebrink

Verspreidingskaart

Verspreiding en statistieken

Meer weten?

Artikel Natuur en Landschap

Alles over paddenstoelen

Verspreidingsatlas

Fuzzyfun met het geweldig timelaps filmpje wat hier boven staat

En dan nog dit!

Houtversnipperij ‘helpt’ de Inktviszwam. Juist in de laatste decennia is het snipperen van houtafval sterk toegenomen door de milieuwetgeving, die het verbranden van snoeihout verbiedt. Dat vergroot de verspreidingskansen van deze paddenstoel behoorlijk.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Carla groenenboom op 30 oktober 2016 om 17:43

  Begrijpelijk dat je stopt. Maar wel jammer. Ik vond je collums altijd wel pakkend. Groet Carla

  1. Ho Carla, fijn om te horen dat je mijn columns waardeert. Daar ga ik dus ook gewoon mee door;-) Alleen wat minder frequent.

 2. Deze muts past echt bij carnaval. Als ik hem zo zie roep ik alaaf. Wat een gelijkenis. De kleur is wel echt zo Lenie.

 3. Hele mooie soort die ik ook een aantal keren heb kunnen zien en fotograferen in onze provincie Drenthe. Op deze foto’s valt mij de rode kleur heel erg op, in het echt is deze paddenstoel niet zo fel rood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *