HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Jonge vogels

Aahhhhh, wat schattig! Jonge vogeltjes. Zo aandoenlijk, met het dons nog op de kop, hun gele mondhoeken, hun onhandige bewegingen en … ze zijn (nog) niet schuw. Wauw! Jonge vogels kun je perfect benaderen om beeldvullende plaatjes te maken. Maar let op, voorzichtigheid is geboden!

Jonge vogels
Fraaier dan zijn vader? In ieder geval kwam de hele familie grauwe vliegenvanger na een tijdje gewoon naast mijn auto zitten. Geen verstoring, veel genieten. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Fototips

Blote baby’s

Blote babyvogels in het nest moet je eigenlijk gewoon helemaal niet fotograferen. Bloot betekent héél kwetsbaar voor kou en nattigheid. Niet doen dus. Vogels met veren zijn toch ook veel mooier?

 

Pietepeuters

Peuters zitten nog net wel of net niet meer op het nest. Als je een nest met jonge vogels vindt, neem dan even afstand en bekijk of de jongen rustig zijn of niet. Is er een hoop geflapper en gedoe in het nest, en hoor je daarbij de oudervogel luid alarmeren, dan kun je maar beter doorlopen. Je kunt maar zo onbedoeld het uitvliegen met een paar dagen vervroegen door die paar foto’s die je maakt. Peuters die te vroeg uit het nest gaan, zijn veel te kwetsbaar. Ze kunnen nog niet vliegen, ploffen onbeholpen op de grond en zijn zo vaak voor de poes. Nestfotografie is een verhaal apart. Er zijn zeer veel keiharde tegenstanders. En ook veel ongenuanceerde voorstanders. Bij beide kampen zijn er velen die niet genoeg verstand hebben van het gedrag van de vogels rond een nest. Denk na en hou het belang van de vogels op de eerste plaats! Als je na het vinden van een nest hebt vastgesteld dat de jongen rustig in het nest zitten, kun je er eventueel voor kiezen om een paar foto’s te maken. Neem op voldoende afstand ruim de tijd om het voerpatroon te bekijken. Als de oudervogels twintig keer in een uur komen voeren, wil je dat dit zo blijft als je een stapje dichterbij komt. Je kunt als regel houden: wanneer het voeren onverminderd doorgaat, verstoor je niet. Denk maar aan je koolmezen die op twee meter boven je hoofd doorgaan met voeren. Zij zijn het gewend. Maar gewenning kost tijd. Neem die tijd alsjeblieft en loop anders door. Voor uitgevlogen peuters gelden dezelfde regels als wanneer ze nog in het nest zitten.

Dit pietepeuterige pimpelmeesje kwam luid roepend op mijn hoofd zitten. Pas toen ik wegliep, kwamen de ouders weer voeren. Een heel verschil met de dag daarvoor, toen pa en ma boven mijn hoofd onverstoord de nestkast in- en uitvlogen.
Dit pietepeuterige pimpelmeesje kwam luid roepend op mijn hoofd zitten. Pas toen ik wegliep, kwamen de ouders weer voeren. Een heel verschil met de dag daarvoor, toen pa en ma boven mijn hoofd onverstoord de nestkast in- en uitvlogen.

Kleine kleuters

Kleuters kunnen al behoorlijk vliegen, ze zijn iets schuwer, ze worden heel vaak gevoerd. Je zou kunnen denken dat je bij kleuters iets minder voorzichtig hoeft te zijn. Dat klopt ten dele. Ook hier geldt dat je het voeren niet mag verstoren. En, wanneer je de oudervogels druk hoort alarmeren doordat jij een van hun jongen fotografeert, bedenk dan het volgende. Jij bent niet de enige die de alarmroep hoort. Ook roofdieren, zoals katten, horen dit en worden hierdoor aangetrokken om even te kijken of er nog wat te vreten is! Jij loopt weg met mooie foto’s, de kleuter kijkt jou opgelucht na en de kat komt en grijpt het jong. Hou je fotosessie (en daarmee de verstoringstijd met het bijbehorende alarmeren) daarom zo kort mogelijk!

Prachtige pubers

Bij pubers kun je lekker je gang gaan. Ze zijn veel meer ervaren, kunnen voor een groot deel hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en ze vliegen eerder weg dan kleuters (maar ze blijven langer zitten dan volwassen vogels). Let er echter wel op dat je ook een puber niet opjaagt richting een straat bijvoorbeeld. Er vallen veel verkeersslachtoffers juist in deze laatste fase voor volwassenheid. Het voordeel van pubers is, dat hun verenpak er piekfijn uitziet. Veel ouders zien er in de broedperiode niet uit. Door tijdgebrek is hun tooi vaak één grote, fletse warboel. Er zijn daarentegen veel fraaie pubers in de vogelwereld. Denk eens aan een jonge appelvink, met zijn prachtige, gouden kleed met mooie vlekken. Die is volgens velen nog mooier dan zijn vader. Of een jonge heggenmus. Die zie je niet zo vaak, maar wat een fijne, subtiele tekening. En natuurlijk, een merel. Prachtige roodbruin met vlekjes. Misschien wel mooier dan zijn moeder?

Ja, jonge vogels kunnen de lome zomerdagen kleur geven!

Verspreidingskaart

Meer weten?

En dan nog dit!

Een opgejaagde jonge vogel vliegt vaak laag weg en komt makkelijk onder een auto.

Let op het voeren van de ouders. Gaat dit gewoon net zo frequent door, dan sta je niet te dichtbij.

Alarmerende oudervogels trekken roofdieren aan.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *