Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kastanjeboleet, de herfst is begonnen

Deze stevige paddenstoel kun je al vroeg in de herfst tegenkomen. De kastanjeboleet draagt een hoed die van boven kastanjebruin is en van onderen op een gele spons lijkt. Dat laatste is hèt kenmerk van de boleten: ze hebben geen plaatjes maar buisjes onder de hoed. En uit die buisjes waaien de sporen de wijde wereld in.
Licht en schaduw op een kromme kastanjeboleet. Fotograaf: Ron Poot

Dankzij de kenmerkende gaatjes aan de onderkant van de hoed worden boleten tot de buisjeszwammen gerekend. De sporen komen via buisjes naar buiten. Ook het bekende eekhoorntjesbrood is een boleet.

Net als eekhoorntjesbrood is de kastanjeboleet populair onder de gastronomen: het is namelijk een smakelijke soort. Indien goed klaargemaakt, want rauw zijn ze giftig. Niet alleen mensen, ook de dieren uit het bos eten graag een hapje mee. Vooral naaktslakken kunnen flinke happen wegeten uit het vruchtvlees. Niet lukraak boleten eten, er bestaan ook enkele giftige soorten!

Zoals alle paddenstoelen is de boleet die je boven de grond ziet de vrucht van schimmel. De schimmel zelf zie je niet, want dat is een fijn vertakt netwerk onder de grond, de zwamvlok. Deze schimmeldraden leven in nauw contact met de boomwortels onder de grond. De zwamvlok en de boom hebben een interessant samenlevingscontract met elkaar gesloten. De schimmel levert mineralen aan de boom, de boomwortel geeft op zijn beurt suikers aan de schimmel. Een fraai voorbeeld van symbiose, een samenleving waar beide soorten voordeel van elkaar hebben.

De paddenstoel is een vrucht zoals een appel ook een vrucht is. Het verschil is dat de hoofdplant van de paddenstoel geen stevige boom maar een kwetsbaar en onzichtbaar dradennetwerkje onder de grond is. Dat is een stuk kwetsbaarder dan een stevige boom. Wees dus altijd voorzichtig in de nabijheid van een paddenstoel, je beschadigt gemakkelijk de zwamvlok. Een paddenstoel plukken mag je dus nooit doen door hem ruw uit de grond te trekken, dan gaat de schimmel kapot. Als je een vruchtlichaam verzamelt, snij hem dan netjes boven de grond af. Liever nog: laat hem lekker staan dan kan iedereen van die mooie paddenstoel genieten.

 

Registratiefoto van een kastanjeboleet. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Fotografeer de paddenstoel vanaf een laag standpunt, dan krijg je een blik op de onderkant en een fijne achtergrond
  • Een omgevallen boleet biedt een mooie kans om de onderkant te bekijken en te fotograferen
  • Het is lastig om alles van een paddenstoel scherp te krijgen. Kies je voor een scherpe hoed of steel? Als je alles scherp op de foto wilt dan kun je de volgende manieren uitproberen:
    • Maak je diafragma zo klein mogelijk. Nadeel is dat je achtergrond onrustig en storend kan zijn
    • Fotografeer met een compactcamera, die hebben vaak de grootste scherptediepte, ook in macrostand
    • Maak een stack: een reeks opnames met steeds een iets verschil in scherpstelpunt, in de computer voeg je die samen tot één scherpe foto
  • Als je kiest voor sfeer gebruik dan een macrolens met open diafragma. Kies zorgvuldig wat je scherp wilt hebben en laat alles eromheen lekker vervloeien
  • Maak handig gebruik van het licht in de achtergrond. In het bos zijn de vage lichtvlekken in de verte vaak mooi voor een geheimzinnige sfeer
  • Bekijk en fotografeer de onderkant met behulp van een spiegel
  • Neem statief en/of rijstzak mee om in het donkere bos toch goede foto’s te kunnen maken

Leefomgeving

Op de zandgronden, in loof- en naaldbossen op humus.

Vindtijd

September-november

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een opmerkelijk kenmerk voor de kastanjeboleet: als je op de gele onderkant van de hoed drukt, verkleuren de poriën heel snel naar blauw.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: