Kemphaan

Voor menig vogelfotograaf, vogelaar en natuurliefhebber is de kemphaan in zijn broedtenue dé weidevogel die in het voorjaar de harten het snelste doet kloppen. Het zien van de mannetjes van dichtbij en het ‘kempgedrag’ is een fantastisch natuurfenomeen om mee te maken. Zoals maar bij een relatief heel klein aantal vogelsoorten/families (bijv. ook bij verschillende hoenders) wordt er door de mannetjes in het voorjaar gestreden om de vrouwtjes op een lek/ baltsplaats.
Kemphaan in zijn prachtkleed – 24 mei ’24 - Varanger, Noorwegen
Kemphaan in zijn prachtkleed – 24 mei ’24 - Varanger, Noorwegen. Fotograaf: Servan Ott

De balts van de kemphaan is fascinerend en complex waar de mannetjes in deze periode verschillende rollen spelen. Het maakt het extra speciaal en ook wel mysterieus soms om te aanschouwen. Een mannetje vol in het baltskleed (vol ontwikkeld zo rond half mei) heeft bij het ontvlammen van zijn hormonen een grote en vol opgezette kraag, rode óf gele gezichtswratjes en grote oorpluimen. Geen enkele kemphaanman is het zelfde en veel zijn er prachtig gekleurd. Extra uniek zijn de verschillende hartjesvormen die je vaak bij de hanen in prachtkleed op de veren ziet.

De diversiteit onder de hanen, twee ‘satelietmannenetjes’ maar toch beide in een ander totaalkleed – 25 mei ’24 - Varanger, Noorwegen
De diversiteit onder de hanen, twee ‘satelietmannenetjes’ maar toch beide in een ander totaalkleed – 25 mei ’24 – Varanger, Noorwegen. Fotograaf: Servan Ott

Overdressed

Vele namen roepen de kemphaanmannetje in het broedseizoen op, het zijn net “Baronnen”, “dames van stand” of “de travestiet onder de (weide)vogels”. De laatste naam door zijn toch wel ‘overdressed’ voorkomen, maar ook zeker door de rol die sommige kemphanen spelen in het baltsritueel. Zoals de zogeheten ‘satelietmannen’, de mannetjes met overwegend witte kragen. Deze zijn minder strijdlustig dan de donker gekleurde rivalen, maar paren soms net zo vaak met de vrouwtjes. Ze krijgen dit voor elkaar door hun minder agressieve voorkomen waardoor ze eerder worden getolereerd op de lekplaats. Wanneer twee donker gekleurde mannetjes elkaar in de nekharen vliegen waar een vrouwtje is komen kijken, grijpt de satelietman zijn kans en paart met het vrouwtje waar de twee ‘Don Juan’s’ te druk zijn met het knokken.

Mannetje in prachtkleed; zie de zwarte hartjes op de veren – 9 mei ‘22 – Friesland
Mannetje in prachtkleed; zie de zwarte hartjes op de veren – 9 mei ‘22 – Friesland. Fotograaf: Servan Ott

Bijzondere mannen

Nog meer bijzonder zijn de mannetjes (1-2% van de populatie) die Faren worden genoemd, dit zijn de meest unieke onder de kemphanen. Faren zijn mannetjes, maar zien eruit als (grote)vrouwtjes en paren soms ook met andere mannetjes.

Verder besteedt de kemphaanman alle energie in zijn uiterlijk om de vrouwtjes voor zich te winnen op de lekplaatsen. Met de broedzorg en de jongen houden zij zich totaal niet bezig. Dat is de volledige taak van de vrouwtjes. Bij het observeren van mogelijk broedende kemphanen (in ons land) is het oog dus ook altijd gericht op het waarnemen van een vrouwtje in het late voorjaar/zomer in een weidegebied.

De grote kraag bij het maximaal opzetten – 26 mei ’24 - Varanger, Noorwegen
De grote kraag bij het maximaal opzetten – 26 mei ’24 – Varanger, Noorwegen. Fotograaf: Servan Ott

Half/eind juni komen de eerste groepen mannetjes vanuit het hoge Noorden al weer terug naar ons land en hebben ze én verliezen ze in een paar weken tijd al hun prachtveren.

Dit jaar (2024) waren er verassend wat (kleine) groepjes die toch in Nederland hebben overzomerd en was o.a. het Lauwersmeergebied ook in juni een plek waar ze werden waargenomen in hun mooiste kleed. Zouden er toch wat vrouwtjes jongen hebben grootgebracht dit jaar(?)

Het grote verschil in grootte tussen de mannetjes en vrouwtjes - 8 mei ’23 – Friesland
Het grote verschil in grootte tussen de mannetjes en vrouwtjes – 8 mei ’23 – Friesland. Fotograaf: Servan Ott

Fototips

  • Het vertrek naar het Noorden ligt de laatste jaren tussen 5 en 15 mei. Bij een paar (hele) warme dagen kunnen de vogels opeens massaal vertrekken uit ons land. Steek daarom (wanneer de wens is om ze te fotograferen in Nederland en de mannetjes in hun mooiste kleed) de meeste tijd in de laatste week van april en de eerste week van mei.
  • Ga voor het zo laag mogelijk perspectief, wanneer mogelijk, voor de mooiste ‘intieme’ beelden.
  • Richt je op de prachtige en bijzondere baltshoudingen en het kempgedrag, wat extra te zien is bij warm weer, het zijn echte ‘warmteminners’.
  • Zie op Youtube bijv. ook filmpjes om hun gedrag nog beter te leren kennen wat ook weer meer kennis geeft bij het maken van de beelden.

    Een grote groep van vrijwel allemaal hanen en een enkel vrouwtje, zijn ze te spotten? 7 mei ‘17 – Friesland
    Een grote groep van vrijwel allemaal hanen en een enkel vrouwtje, zijn ze te spotten? 7 mei ‘17 – Friesland. Fotograaf: Servan Ott

Leefomgeving

Natuurlijke graslanden, dijken, weides en weidegebieden en vooral dichtbij water en/of onder water gelopen stukken gras/weide/veenland. In de open veen- en kleistreken in Friesland en in mindere mate Groningen en Noord-Holland. Als broedvogel op heden vrijwel verdwenen, 95% broedt op de arctische toendra en zijn ze bij ons vooral te zien in de periode voor de broedtijd (april tm half mei) en daarna- tot ± oktober.

Vindtijd

De toptijd om de kemphaan (de prachtig gekleurde mannetjes in hun diverse broedtenues) te zien, is de periode zo rond april tot en met half mei. Bij de genoemde plekken beschreven bij biotoop.

Bescherming

Beschermd

Kwetsbaarheid

Zoals met alle weidevogels gaat het met de Kemphaan niet goed en zijn de aantallen drastisch verminderd. In Nederland een algemene broedvogel voor de jaren 70 van de vorige eeuw, erna door o.a. drainage van de landen en intensivering van de landbouw gekelderd in aantallen. Heden als broedvogel vrijwel verdwenen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De kemphaan is de enige vogel in de wereld waar geen enkel mannetje het zelfde is qua kleur. Alle kleuren komen wel in het broedkleed van de hanen voor, behalve de kleur groen (zelf nog niet waargenomen).

Eén reactie

  1. Informatief en mooi artikel en links :). Een genot is het de kemphanen te zien en te fotograferen en filmen :).

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Informatief en mooi artikel en links :). Een genot is het de kemphanen te zien en te fotograferen en filmen :).

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: