De klaproos is een geslacht uit de papaverfamilie. In Nederland zijn er meerdere soorten wilde klaprozen te vinden. Het meest opvallend is de grote klaproos met zijn forse felrode bloemen. De eveneens veel voorkomende bleke klaproos is wat kleiner en minder fel van kleur. In tuinen en soms verwilderd vind je de slaapbol.
Klaprozen hebben wit melksap, dat vaak een verdovende werking heeft. Sommige papaversoorten zijn daar berucht om, doordat er opium uit dit melksap wordt bereid.
Het opengaan van de bloem is al een bezienswaardigheid op zich. De knop bestaat uit twee knopschubben en daar zitten de bloemblaadjes in gefrommeld. Het is een leuk gezicht hoe zo’n kreukelig blaadje zich ontvouwt.
In het hart van de bloem vind je de meeldraden en het vruchtbeginsel. De donkere meeldraden ontspringen aan de bladvoet. Klaprozen maken geen nectar, maar toch zie je de bijen en hommels af en aan vliegen. Ze komen af op het stuifmeel dat vrijkomt uit de meeldraden.
Het vruchtbeginsel staat in het midden. Bovenop het deksel van dit doosje vind je de stempelstralen. Zij vormen een mooi patroon. Bij de meeste planten staan de stempels op een lange draad, de stijl. Die vind je bij klaprozen dus niet. Bij rijpheid ontstaat uit het vruchtbeginsel een doosvrucht, die onderverdeeld is in hokjes vol zaad. Elk hokje krijgt een opening vlak onder het deksel. Als de rijpe vrucht heen en weer beweegt door de wind, vliegen de zaadjes alle kanten uit.
5 reacties
Ik had ze in de voortuin de bleke maar buren klaagde dat ze eruit moesten, in mijn achtertuin staat het er vol van, heeft zichzelf gezaaid en soms help ik handje mee. Ik heb alleen maar betegelde tuinen en vind zo’n plant wel leuk in het voorjaar beetje sfeer.
Nu halen ze als ik op vakantie ben alles eruit bomen, lavendel en wat grondbedekkers en eentje die tegen de muur op klimt, witte bloemen en later rode bessen.
De buren hebben kleine kinderen maar vroeger toen mijn zoon klein was hem geleerd daarvan af te blijven en mijn buren denken meer recht te hebben dan ik.
Leuk stukje, Ron. Ik heb er weet nieuwe ideeën uit opgedaan. Leuke wetenswaardigheidjes ook! Dank!
Graag gedaan, Jacqueline. En veel succes met het fotograferen!
Onze tuin staat vol met gele klaprozen,hoe kan dat.?
Waarschijnlijk heb je te maken met de Schijnpapaver, Menocopsis cambrica, een tuinplant die nog wel eens verwildert. Heeft gele of oranje bloemen. Groet, Ron