HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Klauwtjesmos

Als in de herfst en winter de bloeiende planten verdwenen zijn, is het tijd voor mossen. Die zijn dan juist op hun mooist. Fris en groen en goed te vinden omdat de hogere planten weg zijn. Bekijk ze eens van dichtbij en verwonder je over de veelheid van vormen en kleuren die je tegenkomt. Een van de meest algemene mossen is klauwtjesmos.

Klauwtjesmos
De sporenkapsels van klauwtjesmos versierd met dauwdruppels. Fotograaf: Ron Poot

Klauwtjesmos vormt uitgestrekte matten op stammen en stronken. De soort is gemakkelijk herkenbaar aan de gebogen uiteinden van de blaadjes. Als je goed zoekt vindt je de sporenkapsels, roodbruine doosjes op een lange steel. Hierin zitten de sporen die zorgen voor de voortplanting. Juist die zijn leuk om te fotograferen.

Fototips

Mossen zijn maar klein. Als je details wilt laten zien is een macrolens heel handig. Bijvoorbeeld om de mooie en vaak kleurige sporenkapsels goed in beeld te brengen.

Mossen groeien vaak in gezelschap van andere mossen. Samen vormen ze een miniatuur landschapje. Het is de moeite waard zulke plaatjes op te zoeken, je waant je in een andere wereld. Hier kan een compactcamera met macrofunctie handig zijn om meer diepte in het landschap te krijgen.

In de ochtend ligt er vaak dauw op de mossen. Dat is mooi voor een plaatje. Vooral als de sporenkapsels ook onder de druppels zitten, het zijn dan net lampionnen.

Verspreidingskaart

Verspreiding en statistieken

Meer weten?

Wikipedia

NatuurWereld

Nederlandse soortenregister

Foto’s op Nederpix

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ron Poot op 2 maart 2018 om 17:44

  Dag, ik zal hem op werkaandemuur plaatsen. Bedankt voor de interesse.
  Met vr groet, Ron Poot

 2. Door van venrooij op 2 maart 2018 om 17:40

  goede dag,
  ik zou graag deze foto willen bestellen.
  als ik op werk aan de meur ga kijken kan ik deze foto niet vinden.
  zou u mij verder kunnen helpen?

  groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *