Rode en witte klaver behoren tot onze algemeenste planten. Met hun kenmerkende drietallige klaverblaadjes kom je ze tegen in bermen, graslanden, grasvelden, gazons, akkers, waterkanten, … waar eigenlijk niet? Behalve aan de kleur kun je rode en witte klaver ook makkelijk onderscheiden aan hun groeiwijze. Witte klaver is een kruiper, de planten van rode klaver staan rechtop. Er is ook nog een tussenvorm met rood-met-witte bloemen, de basterdklaver. Let maar eens op of je die tegenkomt, hij staat net als rode klaver rechtop.
De bloemen van de klavers zijn in het echt eigenlijk “hoofdjes”, dat wil zeggen: een groep dicht bij elkaar staande bloempjes, die er uitzien als één geheel. Bekijk de bloeiwijze maar eens goed. Elk bloempje apart heeft de prachtige vorm van een vlinderbloem. Daarmee verraadt klaver de verwantschap met bekende andere vlinderbloemen zoals brem, lathyrus, luzerne en wikke.
Er zijn nog veel meer soorten klaver in diverse kleuren, zoals de gele kleine klaver, hopklaver en het donzige hazenpootje. Zoals vele vlinderbloemigen zijn het nuttige voedergewassen. De wortels zijn in staat stikstof uit de lucht te binden en om te zetten in nitraten, meststoffen dus. Daarom staat deze familie ook goed bekend als groenbemester.
Eén reactie
Hallo Ron.
Klaver is inderdaad heel leuk om te fotograferen.
Ik heb een vraag over foto 6/7 heb je deze overbelicht om de mooie high key foto te krijgen?
Hier in mijn omgeving zie ik ze eigenlijk altijd tussen het gras staan.
Vriendelijke groet, Irene van der Vlies.