Menu

Onderdeel van Pixfactory

Klaver

Klaver vind je werkelijk overal. Ook op plaatsen waar je het misschien liever niet zou willen vinden… vooral witte klaver kan het hele gazon doorkruipen. Toch mag je er ook wel bewondering voor hebben. Rode en witte klaver zijn van oorsprong Europese soorten en je vindt ze nu over de hele wereld terug. Kosmopolieten, wereldburgers: typisch Europees gedrag dus eigenlijk.
Artistieke benadering: witte klaverbloemen, vanuit een laag standpunt. Rood extra aangezet in Lightroom. Fotograaf: Ron Poot

Rode en witte klaver behoren tot onze algemeenste planten. Met hun kenmerkende drietallige klaverblaadjes kom je ze tegen in bermen, graslanden, grasvelden, gazons, akkers, waterkanten, … waar eigenlijk niet? Behalve aan de kleur kun je rode en witte klaver ook makkelijk onderscheiden aan hun groeiwijze. Witte klaver is een kruiper, de planten van rode klaver staan rechtop. Er is ook nog een tussenvorm met rood-met-witte bloemen, de basterdklaver. Let maar eens op of je die tegenkomt, hij staat net als rode klaver rechtop.

De bloemen van de klavers zijn in het echt eigenlijk “hoofdjes”, dat wil zeggen: een groep dicht bij elkaar staande bloempjes, die er uitzien als één geheel. Bekijk de bloeiwijze maar eens goed. Elk bloempje apart heeft de prachtige vorm van een vlinderbloem. Daarmee verraadt klaver de verwantschap met bekende andere vlinderbloemen zoals brem, lathyrus, luzerne en wikke.

Er zijn nog veel meer soorten klaver in diverse kleuren, zoals de gele kleine klaver, hopklaver en het donzige hazenpootje. Zoals vele vlinderbloemigen zijn het nuttige voedergewassen. De wortels zijn in staat stikstof uit de lucht te binden en om te zetten in nitraten, meststoffen dus. Daarom staat deze familie ook goed bekend als groenbemester.

Fototips

Omdat klavers overal staan zijn het leuke planten om even tussendoor te fotograferen, als je een uurtje over hebt. Daar het er vaak ook heel veel bij elkaar zijn, bieden ze ook mooie kansen om foto’s met een massa aan bloemen te maken. Vooral op open terrein zoals braakliggende gronden, opgespoten grond en natuurontwikkelingsgebieden kunnen ze flinke velden vormen.

Van dichtbij zijn de bloemhoofdjes best mooi, de individuele bloemen hebben de karakteristiek vorm van een vlinderbloem. Witte klaver heet wit maar is vaak wat rood aangelopen. Ook in de rode klaverbloemen zitten meer kleuren verborgen. Met de macrolens tover je ze tevoorschijn.

In klavervelden groeien vaak ook veel andere bloemen, die het fotograferen waard zijn. Ook als je keus daarop valt, kunnen klaverbloemen toch nog een goede rol spelen. De kleur van de klavertjes kun je mooi gebruiken in de achtergrond. Zeker als het er veel zijn krijg je een patroon van rode of witte vlekken in het beeld.

Natuurlijk is het ook een uitdaging om eens de creatieve toer op te gaan. Kijk eens goed rond of er klaverbloemen in een bijzondere omgeving bloeien, waardoor ze er lekker uitspringen. Of neem eens een laag standpunt waardoor je de bloemen in een ander perspectief ziet. En betrek steeds de achtergrond erbij waar vaak allerlei kleuren en vormen in zitten. Vooral met een macrolens vervloeien die achtergrondkleuren tot een mooi geheel.

Leefomgeving

Zonnige plaatsen, op allerlei grondsoorten. Veel in graslanden en bermen.

Vindtijd

Mei – september.

Meer weten?

Wilde planten: witte klaver en rode klaver

Flora van Nederland

Foto’s op Nederpix van rode klaver en witte klaver

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen en niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Klavertje vier brengt geluk, vermeldt een oud gezegde. Het is zeker een gelukje als je hem vindt, want die vorm met vier blaadjes komt maar zelden voor. Men zei dat echter ook omdat deze bladvorm als symbool voor het kruis werd gezien. Klavertjevier werd vaak als mascotte gedragen om te beschermen tegen kwade invloeden.

Eén reactie

 1. Hallo Ron.
  Klaver is inderdaad heel leuk om te fotograferen.
  Ik heb een vraag over foto 6/7 heb je deze overbelicht om de mooie high key foto te krijgen?
  Hier in mijn omgeving zie ik ze eigenlijk altijd tussen het gras staan.
  Vriendelijke groet, Irene van der Vlies.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Hallo Ron.
  Klaver is inderdaad heel leuk om te fotograferen.
  Ik heb een vraag over foto 6/7 heb je deze overbelicht om de mooie high key foto te krijgen?
  Hier in mijn omgeving zie ik ze eigenlijk altijd tussen het gras staan.
  Vriendelijke groet, Irene van der Vlies.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: