Menu

Onderdeel van Pixfactory

Klein hoefblad: eerst de bloemen, dan het blad

Tijdens winterse dagen in februari lijkt de lente nog ver weg, maar opeens barst het voorjaar toch echt los! Binnen een enkele weken tijd ziet de wereld er echt anders uit. Alle planten reiken naar de zon, zoals het klein hoefblad, een echte voorjaarsbode. Met zijn vrolijke geel gekleurde bloemen steken de planten mooi af tegen de blauwe lucht of het water langs de oevers waar de soort vaak groeit.
Klein hoefblad
Klein hoefblad; Coltsfoot flowering Fotograaf: Nico van Kappel

Klein hoefblad is een algemeen plantje dat op zonnige, vochtige en voedselrijke plekken groeit en vaak langs de waterkant te vinden is. Dit plantje is een van de eerste dat in nieuw aangelegde natuurgebieden verschijnt. Klein hoefblad is dus een echte pionier en daarom ook vaak te vinden op omgewoeld grond op akkers of op bouwterreinen. Klein hoefblad groeit ook vaak langs rivieren in de bergen.

De gele bloem bloeit al vroeg in het jaar en geeft kleur aan de slootkanten. Eerst verschijnen de bloemen van klein hoefblad en daarna pas de bladeren. De bloemen zelf worden ongeveer drie cm breed. Elke bloeistengel heeft maar één bloem. De planten groeien wel vaak dichtbij elkaar. Hierdoor kan je beelden maken die gevuld zijn met alleen bloemen. De planten worden 10-30 cm hoog en zijn relatief groot. Na de bloei blijven de witte zaadpluizen over en worden de zaden verspreid.

Klein hoefblad, hoog in de Pyreneeën in het vroege voorjaar. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Door de planten vanaf een laag standpunt met een telelens en met een laag f getal (meer dan 100 mm en de grootste diafragma) te fotograferen komen de planten goed los van de omgeving.
  • Met een macrolens evt. aangevuld door tussenringen kan je lekker dichtbij scherpstellen en abstracte, fel geel gekleurde beelden maken van de bloemen.
  • Doordat klein hoefblad vaak langs de waterkant staat kan je de reflecties van de zon in het water gebruiken om je beelden spannender te maken. Ga op zoek naar felle lichtpunten in de achtergrond. Als je gaat liggen en je richt je tele- of macrolens richting een lichtpunt krijg je met wat geluk aantrekkelijke rondjes als achtergrond. Let wel op dat je de lichte delen niet overbelicht!
De bloemen kleuren mooi tegen het reflecterende water. Fotograaf: Nico van Kappel
  • De felgekleurde planten zijn echte blikvangers in het landschap. Om de planten en tegelijk ook de groeiplaats scherp af te beelden kan je een groothoeklens gebruiken met een klein diafragma (hoog f-getal). Om de planten verder in het zonnetje te zetten op bewolkte dagen of om de schaduwpartijen op te lichten op zonnige dagen is een beetje invulflits een mooi hulpmiddel.
  • Omdat de planten relatief groot zijn kan je ze goed van onderaf fotograferen tegen de blauwe lucht. De kleuren geel en blauw staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en zorgen dan voor een klassiek kleurcontrast.
  • Voor een zacht voorjaarsbeeld met een groothoek lens kan je gebruik maken van een groothoeklens dat dichtbij scherp kan stellen. Meestal is dit een lens met een vast brandpunt zoals een 20mm of 28mm en een groot diafragma. Hierdoor kan je op één bloem scherpstellen en de andere bloemen als onscherpe gele bolletjes afbeelden.
  • In het voorjaar is het weer vaak nog erg onvoorspelbaar. Onthoud waar je klein hoefblad ziet groeien, dan kan je snel inspelen op momenten met bijzonder weer zoals een sneeuwbui. De gele bloemen zonder bladeren steken mooi af tegen sneeuw en hagelstenen of rijp.
Klein hoefblad bloeiend in sneeuw. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Pionier van open zonnige, voedselrijke vochtige plaatsen. Waterkanten, akkers, bouwterreinen.

Vindtijd

februari – april

Bescherming

Niet wettelijk beschermd. Zeer algemeen en niet bedreigd.

Kwetsbaarheid

Veel vroege bijensoorten zijn afhankelijk van klein hoefblad omdat deze als één van de eerste planten in bloei komt. Probeer deze kwetsbare soorten niet teveel te verstoren bij het voedsel zoeken.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Met zijn meterslange uitlopers kan klein hoefblad zich snel verspreiden. Als deze uitlopers losbreken door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden, kunnen zich weer nieuwe planten vormen. De zaden worden meestal verspreid via de wind maar ze kunnen ook makkelijk worden verspreid door het water.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: