HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Klein warkruid

Profiteurs vind je overal, zelfs in het plantenrijk. Klein warkruid is er zo een. Het is een plant zonder bladgroen en hij moet het daarom hebben van de voedingssappen van een andere plant. Niet op zomaar elke plant, klein warkruid is kieskeurig en woekert vooral op struikhei en gaspeldoorn. Zijn stengels boren in de waardplanten en zuigen hem leeg. Bijna leeg, want aan een dode waardplant heb je natuurlijk ook niets.

Klein warkruid
De bloemen van klein warkruid van dichtbij.

Bladgroen zul je bij deze soort niet aantreffen. Ook wortels niet. Het zijn parasieten die leven op de voedingsstoffen die hun gastheer aanmaakt. De kleur is meestal bleek, vaak rood aangelopen. Als je een beetje kale roodachtige plek in de hei aantreft heb je waarschijnlijk een vindplaats gevonden. Vooral wat jongere hei (geplagde hei!) is favoriet.

De naam warkruid slaat op de dichte kluwens die de stengels vormen. De bloemen vormen kleine bolvormige hoofdjes aan deze stengels. Het is een eenjarige plant die dus elk jaar opnieuw een gastheer moet zien te vinden.

Fototips

Warkruid ziet er nogal warrig uit, zoals de naam al zegt, dus niet zo simpel om daar iets van te maken. Toch kunnen die draden ook wel iets toevoegen aan het beeld. Vooral macrofotografen kunnen vast wel wat met deze plant.

In de zomer bloeit de plant en dan vormen de wit-roze bolletjes een mooi contrast met de rode woekerstengels. Licht er eens een bloembolletje uit, balancerend op een draad. Dat geeft een apart beeld.

De bloemen zelf zijn erg mooi van vorm en kleur. Een close-up waard. Niet altijd even makkelijk om de goede scherptediepte te krijgen. Een klein diafragma geeft extra diepte, maar ook kun je overwegen een reeks van foto’s te maken met steeds een iets ander scherpstelpunt. Op de computer kun je die samenvoegen tot een geheel, een stack.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart waarneming.nl

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Wilde planten

Nederlands soortenregister

 

 

 

 

En dan nog dit!

Deze geheimzinnige woekeraar heeft de fantasie van oudsher geprikkeld. Dat blijkt wel uit de bijnaam van klein warkruid: Duivelsnaaigaren.

Er is nog een warkruid, het groot warkruid woekert op brandnetels en hop. Vooral in ruigten langs rivieren.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Een fascinerend plantje, mede door die naam ‘Duivelsnaaigaren’. ‘t Is inderdaad niet gemakkelijk om er fotografisch wat van te maken, maar ik ben onlangs die uitdaging toch aangegaan:
    http://belton-loes.blogspot.nl/2015/08/duivelsnaaigaren.html

    Groet Loes

    1. Leuk dat je deze bijzonderheid op meerdere plekken gevonden hebt. Mooie foto’s, goed gebruik gemaakt van de paarse hei in de achtergrond. Groet, Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *