Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kleine roodoogjuffer

Iedereen kent wel die kleine blauwe libellen, de juffertjes die in de buurt van vijvers en sloten vliegen. Er zijn vele soorten van, die erg op elkaar lijken. Soms zie je er een met rode ogen. Dan heb je te maken met een van de twee soorten roodoogjuffers. Dankzij die kleurige oogjes een extra motivatie om deze eens op de foto te zetten.
De kleine roodoogjuffer op een jong berkenblad. Fotograaf: Ron Poot

In juli en augustus zijn de kleine roodoogjuffers op hun top. Daarmee zijn ze net iets later dan de verwante en sterk gelijkende grote roodoogjuffer. Deze heeft zijn optimum in juni. De helder rode oogjes komen bij beide soorten alleen voor bij de mannetjes, de vrouwtjes zijn wat minder opvallend. Vaak wat groenig en minder helder blauw dan de mannetjes.

Beide soorten kunnen ook heel goed tegelijk voorkomen en dan moet je goed letten op een paar kenmerken om beide roodoogjes uit elkaar te houden:

  • de grote roodoogjuffer is (je raad het al) wat groter, 35-36 mm. De kleine roodoog is slechts 30-32 mm. groot.
  • het mannetje van de kleine roodoogjuffer heeft op het achterste, blauwe segment een x-vormig figuur, de rode niet.
  • Het tweede en achtste segment van het achterlijf zijn bij de mannetjes grote roodoog zwart, bij de kleine blauw aan de zijkant.
  • De vrouwtjes kun je als volgt onderscheiden: de grote roodoogjuffer heeft wat roodbruine kleur in de bovenhelft van het oog, de kleine roodoogjuffer heeft een lichte ononderbroken schouderstreep.

In de ochtend kun je de uitsluipers vinden. Dat zijn de larven die uit hun huid kruipen en uitgroeien een volwassen waterjuffer. Vaak sluipen ze uit op plantenstengels die uit het water steken of langs de waterkant staan. Het is indrukwekkend om te zien en natuurlijk geweldig om dit proces helemaal vast te leggen. Het kan wel een paar uur duren voordat ze gedroogd zijn en wegvliegen. Hoe zonniger en warmer de dag is hoe sneller het proces dat ze veranderen in een prachtig juffertje.

Wat later in de ochtend als de volwassen juffers opgedroogd zijn van de dauw, zoeken ze elkaar op langs het water op een zonnige plek. De mannetjes jagen achter de vrouwtjes aan en klemmen zich vast op het vrouwtje. Dan vinden de paringen plaats, ze vormen dan een paringsrad, dit is een mooi moment voor een foto. Als dat gebeurd is vliegen ze samen in de zogenaamde tandemhouding weg over het water en gaan een plekje zoeken om eitjes af te zetten langs de waterkant of op drijvende waterplanten. Vaak vind je ze in groepen bij elkaar, wat een leuk gezicht is, net als bij de azuurwaterjuffer.

Kleine roodoogjuffer
Eitjes afzettende kleine roodoogjuffers. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

  • ‘s Morgens zijn de juffers te vinden in vegetatie langs het water en zijn dan vooral bij lage temperaturen nog makkelijk te benaderen. Prachtig om ze te fotograferen als ze vol zitten met dauwdruppels
  • In de ochtend kun je ook de uitsluipers vinden op stengels langs het water. Neem de tijd en volg het proces. Gebruik statief en maak eens een mooie serie vanaf een vast standpunt.
  • Let bij het fotograferen goed op dat je geen ander uitsluipers verstoort want als ze tijdens het uitsluipen van de stengel vallen zijn ze beschadigd en verloren als ze vervormen tijdens het opdrogen.
  • Bij de paringen vormen de juffers een paringswiel, dat is mooi om te fotograferen. Ook als ze daarna wegvliegen in tandemhouding en elders een plekje zoeken om eitjes af te zetten.
  • Geduld en doorzettingsvermogen is nodig. Vaak vliegen ze weg van de plek waar ze zaten als je in de buurt komt, maar komen na een tijdje weer terug. Ga zo laag mogelijk met de lens over het water en probeer niet te bewegen.
  • Scherpstellen doe je handmatig, automatische scherpstelling is een risico, want je zult zien bij een mooie compositie schiet het AF-punt er net weer voorbij. Het moet allemaal snel gebeuren.
  • Wat je nodig hebt bij het fotograferen van de juffers zijn:
    • camera met een macrostand (liefst een spiegelreflex met macrolens)
    • statief dat ook tot aan de grond (water) kan.
    • hoekzoeker en draadontspanner zijn erg handig.
    • het eitjes afzetten fotograferen gaat ook goed met een telelens.
    • laarzen en kleren die vies mogen worden.
Eitjes afzettende kleine roodoogjuffers. Dankzij het lage standpunt krijg je een mooie spiegeling in stilstaand water. Fotograaf: Arjan Troost

Leefomgeving

Vijvers, vennen, sloten, kanalen, rivierarmen met rijke ondergedoken vegetatie (bijvoorbeeld hoornblad).

Vindtijd

juli-augustus

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

En dan nog dit!

De kleine roodoogjuffer is tegenwoordig algemeen, maar van oorsprong kwam deze soort hier niet voor. Het is een voorbeeld van een zuidelijke soort, die noordwaarts oprukt. In Nederland is de opmars sinds 1969 bekend.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: