Allerlei bloembezoekende insecten voelen zich aangetrokken tot klimop. Zo kun je vrij gemakkelijk twee zweefvliegen vinden die sterk op bijen lijken: de blinde bij en de kegelbijvlieg. Ze lijken sterk op elkaar, de voorpoten en de ogen tonen het verschil. De blinde bij heeft zwarte voorvoeten, de kegelbijvlieg juist gele. En de blinde bij heeft donkere ogen met twee streepjes van boven naar beneden eroverheen, terwijl de kegelbijvlieg lichtbruine ogen heeft zonder streepjes. Wist je dat de blinde bij ‘blind’ heet omdat het niet steekt alhoewel het op een bij lijkt. Dat is het zelfde gebruik van blind als in blindganger, een bom die niet afgaat.
Een hele trits andere vliegensoorten zoekt ook de bloemen op: echte vliegen, keizersvliegen, vleesvliegen, dambordvliegen en zo voort. De meeste soorten zijn lastig te determineren, maar ze zien er prachtig uit.

Daarnaast ontdekken honingbijen ook deze nectarbron en ze zijn er soms massaal op te vinden. Wilde bijtjes zijn in deze tijd van het jaar zeldzaam geworden. Er is één specialist, die in Limburg en Zeeland te vinden is: de klimopzijdebij of kortweg klimopbij. Zoals de naam al zegt, een specialist die vrijwel alleen op klimop stuifmeel komt halen. Aan de gelig bestoven bandjes op het zwarte achterlijf en het dicht, bruin behaarde borststuk goed te herkennen. Deze soort breidt zich uit, dus ik vraag me af wie het noordelijkste dier kan fotograferen.
Dagvlinders als kleine vos en dagpauwoog profiteren van deze nectarbron. Straks, als het koud wordt, zoeken ze beschutte plekken om te overwinteren. Nu nemen ze nog zo veel mogelijk voedsel op om de winter door te komen. Als de lentezon over een paar maanden doorbreekt, zijn het de eerste vlinders die weer tevoorschijn komen.
Op de bladeren warmen de bloembezoekers en andere insecten zich in de zon op. Daar kun je insecten tegen komen die niet op de bloemen afkomen, zoals wantsen en kevers. Alvast een fotografietip: de bladeren glimmen nogal door de waslaag en een polarisatiefilter doet hier wonderen.

Eén reactie
Interessant en goeie tips….gaan we iets mee doen!
Groet
Rinus