Gentianen zijn beroemd om hun heldere blauwe kleur. Ook de bloemen van de klokjesgentiaan kunnen zo blauw worden, al vind je ook wel blekere en heel zelden zelfs witte exemplaren. Van dichtbij kent het klokvormige bloempje nog veel meer mooie details. Aan de binnenkant is de bloem groen gestippeld en aan de buitenzijde heeft hij groene lengtestrepen. Kijk eens van boven in de bloem, een prachtig gezicht, net een lantaren.
Klokjesgentiaan is zoals gezegd kenmerkend voor natte heidegebieden, waar dopheide (Erica) de kenmerkende heidesoort is. In de winter zijn deze terreinen drassig en in de zomer drogen ze hooguit oppervlakkig uit. Klokjesgentiaan zoekt de iets rijkere plekken op, zoals langs de paadjes, karresporen en plagstroken waar het net wat mineraalrijker is. De dopheidevegetaties zijn kwetsbaar en in goed ontwikkelde velden kun je nog meer speciale plantensoorten vinden. Zoals beenbreek, blauwe zegge, trekrus, witte en bruine snavelbies, diverse soorten veenmos.

De klokjesgentiaan is gastheer van een heel bijzondere vlinder, het gentiaanblauwtje. Dit zeldzame vlindertje legt zijn eitjes alleen op klokjesgentiaan. Je ziet ze als witte stipjes op de blauwe bloemen of bloemknoppen zitten. Het gentiaanblauwtje heeft een merkwaardige samenwerking met steekmieren. De rupsjes, die zich tegoed doen aan de zaadknoppen van klokjesgentiaan, vervellen drie keer en gaan dan op zwerftocht. Ze zijn dan nog maar drie millimeter groot. Als ze geluk hebben, worden ze gevonden door een steekmier. Die pakt het rupsje tussen de kaken en neemt hem mee naar het mierennest. De mieren zijn gek op het zoete vocht dat de rups uitscheidt en dat likken ze van de rups af. Ondertussen doet het rupsje zich tegoed aan het broed van de mieren. Dan verpopt de rups zich in het mierennest. Na de verpopping komt er een riskant moment. Als de vlinder uit de pop komt, herkennen de mieren de geur niet van deze nieuwkomer en vallen ze hem aan, als een vijandelijke indringer. De vlinder moet zich snel uit te voeten maken en het nest verlaten, anders overleeft hij het niet!
2 reacties
Mooi stuk Ron. Had je zelf nergens eitjes kunnen ontdekken?
Dank je, Nel! Helaas geen eitjes in ” mijn” gentiaangebiedjes. Gr, Ron