Menu

Onderdeel van Pixfactory

Knopig helmkruid

Een forse plant is het, maar desondanks loop je knopig helmkruid gemakkelijk voorbij. Pas met je neus er bovenop ontdek je de verrassend mooi gevormde en donker gekleurde bloemen. Voor de macrofotograaf een uitdaging deze er eens goed op te zetten.
Focus op een enkele bloem. Fotograaf: Ron Poot

Knopig helmkruid is een echte zomerplant die bij voorkeur aan de rand van licht en schaduw groeit. Met voldoende vocht en voedsel kan de plant wel 1.20 meter hoog worden. Aan de top van de plant vind je de bloeiwijze: een los vertakte pluim met daarin de bloemen en vruchten.

De bloemen zijn bijzonder gevormd: helmvorming volgens het boekje en daar heeft de soort zijn naam dan ook aan te danken. Maar eigenlijk zijn het ook een soort open mondjes die je aan staan te gapen. De bovenlip is dieppurper, de rest van de bloem meer geelachtig van kleur. Binnenin de bloem zie je de stamper en meeldraden goed zitten.

Als een bloem open gaat zijn de meeldraden nog niet rijp, maar de stamper wel. Zo kan de bloem wel al bestoven en bevrucht worden door bezoekende insecten, maar niet zichzelf bestuiven. Dit bevordert kruisbestuiving en dat is goed voor de variatie in erfelijke kenmerken. Pas een dag later zijn de meeldraden in staat stuifmeel af te geven aan de kleine bezoekers, die dit meenemen naar andere planten.

De plant geurt onaangenaam. Toch schijnt dit voor bepaalde insecten zoals allerlei soorten wespen juist erg aantrekkelijk te zijn. Die dragen dus voornamelijk zorg voor de bestuiving.

Knopig helmkruid staat bekend als een geneeskrachtig kruid. Het werkt tegen gewricht- spier- en peesontstekingen en ook tegen huidproblemen. Vroeger werd de wortel tegen aambeien en spataderen gebruikt omdat de vorm van de knobbelige wortelstokken aan die aandoeningen deed denken. Deze toepassingen zijn echter niet afdoend bewezen.

De gaatjes in het bladerdek op de achtergrond zorgen voor bokeh ringen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De bloemen van knopig helmkruid zijn fraai gebouwd. Een dankbaar object voor de macrofotograaf.
  • Voor een zachte achtergrond gebruik je een open diafragma (laag f-getal, bijv 2.8). Let op dat de scherptediepte dan minimaal is. De kunst is de scherpte heel precies op de goede plek te leggen.
  • Let op de achtergrond, die maakt je foto. Beweeg je camera al zoekend tot je een mooie achtergrond hebt, zowel van fraai van kleur als structuur. Een kleine verplaatsing kan al heel veel veranderen in je beeld!
  • Voor een zacht getinte achtergrond plaats je de bloem in de schaduw (bijvoorbeeld die van jezelf) en de achtergrond in het licht. Overbelicht de onderwerp met enkele stops. De bloem heeft dan de juiste belichting en de achtergrond is licht en pastelachtig van kleur.
  • Gebruik de structuur van de plant door de bloem van verschillende zijden te bekijken en te ontdekken hoe de bloempjes en steeltjes mooi meewerken in het beeld.
  • Gebruik statief of rijstzak in donkere omstandigheden. Deze soort staat vaak in de schaduw.

Leefomgeving

Bossen, bosranden, slootkanten, bermen, heggen, houtwallen.
Halfschaduw, vochtige en voedselrijke plaatsen.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Het feit dat de wortels van knopig helmkruid eetbaar zijn, was van groot belang voor de troepen van kardinaal Richelieu toen ze in 1628 het stadje La Rochelle verdedigden. Ze doorstonden het beleg op een dieet van louter helmkruid. Ter ere hiervan wordt helmkruid in het Frans ook wel Herbe de siege genoemd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: