HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Knopjesmos, bolletjes op steeltjes

Voor wie ware schoonheid op zijn knieën durft te zoeken is gewoon knopjesmos een uitdaging. Dit grappige plantje heeft het uiterlijk van een speldenkussen, met tientallen broedknopjes die buiten de blaadjes uitsteken. Je vindt het alleen op dood hout, dat maakt het zoeken al gemakkelijker.

knopjesmos
Maak gebruik van de kleur in de bosgrond om het mos een aardige achtergrond te geven. Fotograaf: Ron Poot

Gewoon knopjesmos groeit in kleine frisgroene polletjes en is dol op vermolmd hout. Je kunt het vinden in het bos, op oude vergane stobben, laag bij de grond waar het vochtig en schaduwrijk is.

Het mos dankt zijn naam aan de broedknopjes, bolletjes op steeltjes van ongeveer een centimeter die wel lijken op ouderwetse knopspelden. Met behulp van deze orgaantjes plant het mosje zich voort. Als je met een loep kijkt naar een bolletje dan zie je dat die bestaat uit tientallen kleine groene broedkorreltjes. Elk broedkorreltje kan weer uitgroeien tot een nieuw mosplantje. Het is een voorbeeld van ongeslachtelijke voortplanting.

Geslachtelijke voortplanting komt bij gewoon knopjesmos wel voor, maar sporenkapsels (die daar het bewijs van zijn) zijn uiterst zeldzaam. Misschien heeft de soort aan deze aparte voortplantingswijze wel zijn bijzondere latijnse naam te danken, “Aulacomnium androgynum” waarbij androgynum zoveel betekent als mannelijk en vrouwelijk tegelijk.

knopjesmos
Met behulp van focusstacking kun je de details van het mos zichtbaar maken. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Om het kleine knopjesmos er leuk op te krijgen is een macrolens of voorzetlens een must.
  • Maak gebruik van het licht: een zonnenstraal op een polletje mos kan hem net er uit doen springen.  Eventueel help je een handje met een led-lampje.
  • Een groen mosje met groene knopjes in een groene omgeving is lastig. Om de bolletjes te accentueren is het goed te letten op de achtergrond, tegen een lichte of donkere achtergrond vallen de markante bolletjes meer op. Geschikte achtergronden zijn: lichte delen van het mos zelf, dode bladeren in het bos (rood of oranje), vermolmd hout of bosgrond (donker). Tegen de lichte lucht kun je een aardige silhouetfoto maken.
  • Om de details van knopjesmos goed vast te leggen kun je de scherptediepte vergroten door het diafragma op f/16 te zetten. Een goed alternatief is om een stackfoto te maken. Het voordeel van focusstacking is dat je achtergrond vaag blijft en minder storend is.
  • Een statief is in het donkere bos een haast onmisbaar hulpmiddel. Voor laag bij de grond is een groot statief niet altijd handig. Dan kan een kleiner statief, een gorillapod of rijstzak een goed alternatief zijn.
  • Fotograferen met open diafragma is interessant om meer creatieve en sfeervolle foto’s te maken. Bijkomend voordeel is dat je met minder licht uit kan.
Met een open diafragma breng je meer onscherpte en meer sfeer in je beeld. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Nederland

België

Meer weten?

Yavannah

Voortplanting van mossen (BLWG)

Wat is focus-stacking?

Met stapelen de diepte in!

Focusstacking

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *