Kogelloopkever

Is het een lieveheersbeestje dat daar zo hard over het zand rent? Nee, het is een loopkever die verdacht veel aan een lieveheersbeestje doet denken met zijn hoge, bolle rug en oranje-zwarte tekening: de kogelloper of kogelloopkever.
Kogelloopkever
Kogelloopkever. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Zonnebril

Kogelloopkevers zijn in de loopkeverwereld een opvallende verschijning. Het is een vrij kleine kever met een lengte van 4,5 – 6,5mm. Het ovale lichaam is vrij breed én hoog, waardoor de verwarring met een Aziatisch veelkleurig lieveheersbeestje op de loer ligt. Dat komt ook door de karakteristieke gelige tot oranjerode kleur van de dekschilden met metaalgroene vlekken. Soms lijken de vlekken zwart als het licht er niet goed op valt. Tussen de ogen is de kop metaalgroen gekleurd, waardoor het lijkt alsof de kever een hippe zonnebril op heeft. Let ook op de oranje kaken. De kaken steken ver voorbij de kop uit en zijn daardoor niet te missen.

Eerste indruk, een lieveheersbeestje?
Eerste indruk, een lieveheersbeestje? Fotograaf: Luc Hoogenstein

Kogelloopkevers zijn echte jagers en vangen alles wat voor hun kaken terecht komt. Soms eten ze ook plantaardig materiaal. Het zijn uitstekende gravers. De larven van kogelloopkevers leven verborgen in het zand en kunnen tot twee jaar onder de grond blijven voordat ze verpoppen.

Kogelloper met zonnebril
Kogelloper met zonnebril. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Oeverloper

Het is dat die naam al bezet was door een vogel, maar anders was oeverloper een goede alternatieve naam voor de kogelloper geweest. Het diertje is namelijk strikt gebonden aan zandige oevers langs rivieren, meren, plasjes en andere wateren, en dan met name aan oevers die overgaan in een kruidige vegetatie. Daar kunnen ze soms plaatselijk vrij algemeen zijn. Soms worden ze in grote aantallen gevonden tussen de wortels van planten dicht bij het water. In Vlaanderen is de soort zeldzaam.

Kogelloper op zand
Kogelloper op zand. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Nachtvlieger

Net als alle andere kevers hebben ook kogelloopkevers vleugels onder hun dekschilden. Het zijn goede vliegers, maar normaal gesproken vertrouwen ze op hun snelheid en vluchten ze meestal al rennend. In de nacht is dat anders, dan kunnen ze ook gaan vliegen, vooral aan het einde van het seizoen. Mogelijk is dit een soort zwerfgedrag, bedoeld om nieuwe gebieden te ontdekken. De kevertjes worden aangetrokken door licht, waardoor ze soms op totaal onverwachte locaties kunnen verschijnen. Zo had ik er eentje op mijn nachtvlinderlaken in de stad Utrecht, wat tientallen kilometers verwijderd is van de meest dichtbij zijnde vindplaats van deze soort.

Kogelloper op nachtvlinderlaken
Kogelloper op nachtvlinderlaken. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Fototips

  • De belangrijkste tip: zoek naar het biotoop. Kogellopers zijn soorten van zandige oevers en verstoppen zich vaak overdag, dus draai op een potentieel geschikt strandje bijvoorbeeld wat stenen, takken of aangespoeld materiaal om.
  • Gebruik een kleine telelens of macrolens en stel je diafragma van tevoren in. Omdat het razendsnelle diertjes zijn is een snelle sluitertijd een must.
  • Timing is belangrijk. Kogelloopkevers zijn hoofdzakelijk te vinden tussen april en augustus.

Leefomgeving

Zandige oevers met aangrenzende kruidenvegetaties, zowel bij stilstaand als stromend water.

Vindtijd

maart – september

Meer weten?

Bescherming

deze soort is niet beschermd

Kwetsbaarheid

Plaatselijk een vrij algemene soort, over het algemeen vrij zeldzaam. Ontbreekt nagenoeg in Wallonië

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Omdat de kogellopers op de rand van water en land leven werd vroeger gedacht dat de soort een overgangsvorm was richting de waterkevers, maar dit is onjuist gebleken. De kogelloopkevers zijn echte landloopkevers.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: