Zonnebril
Kogelloopkevers zijn in de loopkeverwereld een opvallende verschijning. Het is een vrij kleine kever met een lengte van 4,5 – 6,5mm. Het ovale lichaam is vrij breed én hoog, waardoor de verwarring met een Aziatisch veelkleurig lieveheersbeestje op de loer ligt. Dat komt ook door de karakteristieke gelige tot oranjerode kleur van de dekschilden met metaalgroene vlekken. Soms lijken de vlekken zwart als het licht er niet goed op valt. Tussen de ogen is de kop metaalgroen gekleurd, waardoor het lijkt alsof de kever een hippe zonnebril op heeft. Let ook op de oranje kaken. De kaken steken ver voorbij de kop uit en zijn daardoor niet te missen.
Kogelloopkevers zijn echte jagers en vangen alles wat voor hun kaken terecht komt. Soms eten ze ook plantaardig materiaal. Het zijn uitstekende gravers. De larven van kogelloopkevers leven verborgen in het zand en kunnen tot twee jaar onder de grond blijven voordat ze verpoppen.
Oeverloper
Het is dat die naam al bezet was door een vogel, maar anders was oeverloper een goede alternatieve naam voor de kogelloper geweest. Het diertje is namelijk strikt gebonden aan zandige oevers langs rivieren, meren, plasjes en andere wateren, en dan met name aan oevers die overgaan in een kruidige vegetatie. Daar kunnen ze soms plaatselijk vrij algemeen zijn. Soms worden ze in grote aantallen gevonden tussen de wortels van planten dicht bij het water. In Vlaanderen is de soort zeldzaam.
Nachtvlieger
Net als alle andere kevers hebben ook kogelloopkevers vleugels onder hun dekschilden. Het zijn goede vliegers, maar normaal gesproken vertrouwen ze op hun snelheid en vluchten ze meestal al rennend. In de nacht is dat anders, dan kunnen ze ook gaan vliegen, vooral aan het einde van het seizoen. Mogelijk is dit een soort zwerfgedrag, bedoeld om nieuwe gebieden te ontdekken. De kevertjes worden aangetrokken door licht, waardoor ze soms op totaal onverwachte locaties kunnen verschijnen. Zo had ik er eentje op mijn nachtvlinderlaken in de stad Utrecht, wat tientallen kilometers verwijderd is van de meest dichtbij zijnde vindplaats van deze soort.