Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kokmeeuw

Kokmeeuwen zijn prettige vogels voor fotografen. Waarom? Omdat ze er eigenlijk altijd zijn. En overal. En in grote groepen. Brutaal graaien ze overal hun kostje bij elkaar. En fanatiek! Om een broodkorst wordt een gevecht op leven en dood geleverd.
Kokmeeuw in broedbiotoop. Hou afstand en kijk goed naar het gedrag van de vogels. Als ze onrustig worden en van hun nest afvliegen, sta je echt te dichtbij. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Fototips

Omdat bijna overal kokmeeuwen te vinden zijn, is het een dankbaar en redelijk gemakkelijk te fotograferen onderwerp. Vooral in de zomer zijn kokmeeuwen ook nog eens erg mooi. Met zijn chocoladebruine kopkap en prachtig donkerrode naakte delen (snavel en poten) is het een fraai meeuwtje. In de winter is het vooral het feit dat kokmeeuwen in grote, dynamische groepen leven een mooie uitdaging voor een fotograaf. Dat heft hun ietwat saaie winterkleed alleszins op. Het fotograferen van een groep vogels is heel iets anders dan een enkele vogel. Vaak wordt een groepsfoto wat ‘plat’ en saai. Probeer daarom iets verrassends erbij in beeld te brengen. Een enkele andere soort vogel, een menselijk element, scherpte/onscherpte, verzin het!

Bekend beeld: de tractor en zijn aanhangers.
Bekend beeld: de tractor en zijn aanhangers. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Slapen doen ze met z’n allen. Kokmeeuwen slapen vooral in het winterhalfjaar in grote groepen op veilige slaapplaatsen: een klein meertje bijvoorbeeld, een eilandje in een meertje, of op grote platte daken. Van alle kanten komen ’s avonds groepjes vogels aanvliegen. Zo’n slaapgroep bestaat uit meerdere soorten grote en kleine meeuwen. Omdat meestal het licht al een beetje uit is, en de lucht mooi kleurt, zijn dit mooie momenten om sfeerbeelden te maken. Experimenteer met bewegingsonscherpte. Spectaculaire mogelijkheden doen zich voor als de groep plotseling massaal opvliegt.

In de zomer is het op de veel plaatsen in Nederland en België net wat lastiger om kokmeeuwen te fotograferen. Ze broeden het liefst in natte gebieden, onbereikbaar voor roofdieren, én fotografen. Ze broeden graag in veen- en moerasgebieden. Het is een prachtig gezicht om een kokmeeuw op een pol biezen te zien broeden. Denk er wel aan dat je de broedende vogels niet verstoort! Hou afstand en kijk goed naar het gedrag van de vogels. Als ze onrustig worden en van hun nest afvliegen, sta je echt te dichtbij. De laatste jaren zijn er op meerdere plaatsen in het binnenland kokmeeuwen die op daken van industriegebouwen broeden. Slim van ze! Veilig, voldoende ruimte en lekker dicht bij voedselbronnen in de stad.

Er is een fenomeen wat zich een paar keer per zomer voordoet: het uitvliegen van mieren. Plotseling is de lucht boven de stad bezwangerd van meeuwen (vaak kokmeeuwen) en spreeuwen. Ze doen zich tegoed aan dit vliegend buffet.

Op weg naar de slaapplaats.
Op weg naar de slaapplaats. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Leefomgeving

Overal waar wat te vreten is.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemene broedvogel, doortrekker en wintergast.
De soort gaat wel achteruit.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Kokmeeuwen lopen voor op de seizoenen. Wanneer de winter nog in volle gang is, is een groot deel van de vogels al in hun zomertooi gehuld. Wanneer de zomer nog maar net begonnen is, zijn de meeste vogels al weer hun mooie donkere kopkap kwijt.

Er worden erg veel kokmeeuwen geringd. Het is een enorme uitdaging om een ring-aflees-waardige foto te maken. Succes!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: