Doe mee met de Groene Camera 2023!

Komkommerkruid gedijt het best in komkommertijd

Het is een verrukkelijke plant. Komkommerkruid, bernagie of borago. Je eet het in de sla, het is een geneesmiddel en hommels en bijen zijn dol op de nectar. En – last but not least – de (macro)fotograaf kan zich intens uitleven op de prachtige blauwe bloemen van deze plant.
Een herhaling in de achtergrond versterkt het beeld. Fotograaf: Ron Poot

Bernagie, zoals de officiële Nederlandse naam is, is een eenjarige plant die van oorsprong in Zuid-Europa en Noord-Afrika voorkomt. Vanwege de vele prettige eigenschappen is het ook in de noordelijke landen een geliefd tuinkruid geworden. De plant verwildert gemakkelijke en op verstoorde plekken met veel zon kan hij soms spontaan opduiken.

De wetenschappelijk naam is Borago officinalis en het tweede deel van de naam is veelzeggend: “officinalis” betekent namelijk “van de apothekers”, geneeskrachtig dus. De plant zit vol vitamines en mineralen en helpt tegen allerlei kwalen. De naam komkommerkruid dankt hij aan de frisse geur en smaak, zowel de bloemen als fijngehakte jonge blaadjes kun je prima in de sla verwerken.

Een mier klautert over de harige bloemsteel en geeft de foto net iets extra. Fotograaf: Ron Poot

De soort hoort tot de familie van ruwbladigen en ook die naam begrijp je onmiddellijk als je de plant beetpakt. Stengels en bladeren zijn bedekt met een dikke laag ruwe borstels. Zo’n dichte bos haar is een goede bescherming tegen vraat van dieren die van een sappige plant houden en tegen uitdroging.

Fototips

  • Bernagie is een goede bijenplant en zit in veel wilde bloemenmengsels. Een hoekje in de tuin is ook goed voor de hommels en bijen en levert jou nog meer fotomogelijkheden op.
  • De blauwe bloemen van bernagie zijn door hun kleur en vorm erg fotogeniek. De bloemen hangen echter voorover waardoor het niet altijd gemakkelijk is ze in beeld te krijgen. Gebruik eens een spiegel om de plant van onderen te fotograferen.
  • De harige stengels en bladeren geven een mooi effect bij tegenlicht. Een paar stops onderbelichten en je krijgt prachtige beelden.
  • Zoek naar een mooie kleur achtergrond om de bloem mooi uit te laten komen. Bijvoorbeeld de kleur van andere tuinbloemen, als je de plant in de tuin hebt staan.
  • Voor zachte pasteltinten kun je het beste gebruik maken van open diafragma (laag f-getal, bijvoorbeeld f/4) en een lichte kleurige achtergrond. Houd de bloem in de schaduw. Met een stop overbelichting komt je bloem mooi belicht in beeld en krijgt de achtergrond die zachte tint.
De plant van onderen gezien, genomen via een spiegel. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Zonnige open plaatsen met omgewerkte grond. Tuinen, akkers, vuilstorten, spoordijken.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In bernagie zit olie, die rijk is aan gamma-linoleenzuur, GLA. Dit stofje is een omega-6 verzuur en heeft veel goede eigenschappen, zoals bloeddrukverlagend en cholesterolremmend. Mensen die slecht linolzuur afbreken zijn gebaat bij extra GLA. Daardoor is bernagie populair in de voedingssupplementen-industrie. GLA komt ook voor in teunisbloemen en zwarte bessen.

Eén reactie

  1. Een fotogenieke plant, maar pas op. Ik had hem in mijn tuin maar bleek er allergisch voor. Contact met de plant leverde met name in combinatie met zonlicht grote blaren op mijn arm op. Ik heb hem helaas moeten uitroeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Een fotogenieke plant, maar pas op. Ik had hem in mijn tuin maar bleek er allergisch voor. Contact met de plant leverde met name in combinatie met zonlicht grote blaren op mijn arm op. Ik heb hem helaas moeten uitroeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: