Koninginnenkruid

De late zomer kent een aantal opvallende bloeiers. Koninginnenkruid is er een van. Het kan geen toeval zijn dat deze forse plant net bloeit als de insecten op hun hoogtepunt zijn. Talloze insecten komen af op koninginnenkruid: vlinders, zweefvliegen, bijen. Ze laten zich heerlijk bedwelmen en vergeten alles om zich heen. Een uitgelezen kans voor de fotograaf.
Bloemen en bloemknoppen, van boven gezien. Fotograaf: Ron Poot

Koninginnenkruid, ook wel leverkruid genoemd, is een lid van de Asterfamilie. De bloemen zijn samengesteld, dat wil zeggen, er zitten meerdere bloempjes verpakt in een hoofdje. Al die hoofdjes samen zitten gegroepeerd in een schermvormige tuil. Wat wij “bloem” noemen is dus eigenlijk een hele familie bloemen bij elkaar.

Het is een forse soort, die makkelijk 1.50 meter hoog wordt en vaak in groepen voorkomt. De bloei is uitbundig en daardoor geeft hij kleur aan de bermen en slootkanten waar hij groeit. Ook de tuinders kennen deze plant, variëteiten en verwante soorten worden graag gebruikt in de siertuin.

Kijk je van dichtbij dan zie je dat een mini-bloempje bestaat uit een klokvormig kelkje waar een paar lange sprieten uit steken. Die sprieten zijn lange uitsteeksels van de stempel. Als de bloem opengaat groeien deze uitsteeksels verder uit en nemen stuifmeel uit het binnenste van de bloem mee naar buiten. Daarmee komt het stuifmeel beschikbaar voor insecten die hier dol op zijn. Ze nemen het mee en dragen daardoor bij aan kruisbestuiving.

Een atalanta, bedwelmd door koninginnekruid laat zich makkelijk fotograferen.
Een atalanta, bedwelmd door koninginnekruid laat zich makkelijk fotograferen met een compactcamera. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Koninginnenkruid is een grote plant en met zijn zachte roze kleur geeft hij het landschap een eigen tint mee. Daar kun je mooi gebruik van maken bij landschapsfotografie bijvoorbeeld door een groep koninginnenkruid wat in de voorgrond te plaatsen.
  • Een van de mooiste eigenschappen van koninginnenkruid is de aantrekkingskracht voor insecten. Aantrekkelijke vlinders als atalanta en dagpauwoog zijn er gek op en gedragen zich vrij tam op deze bloem.
  • Natuurlijk hebben de bloemen ook hun eigen schoonheid. Ze zijn niet heel makkelijk om goed op de foto te pakken met hun sprieterige uiterlijk. Let daarom ook op bloemen waar nog veel knoppen in zitten. De knoppen zijn vaak intenser gekleurd zijn en geven wat meer houvast in het beeld.
  • Gebruik strijklicht of kleuren in de achtergrond om de bloemen beter uit te laten komen.
  • De zachte kleur van de bloemen is zelf heel geschikt als achtergrondkleur en dat is een reden op zich om in de buurt van een groep koninginnenkruid te gaan fotograferen.

Leefomgeving

Vochtige, voedselrijke plaatsen. Moerassen, slootkanten, bermen.

Vindtijd

Juli – september.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Vroeger heette de soort Sint Kunegundkruid, genoemd naar koningin Kunegunda (elfde eeuw), die later heilig is verklaard omdat zij op haar graf zoveel wonderbaarlijke genezingen bracht.

De naam leverkruid dankt de plant aan zijn geneeskrachtige werking, met name voor de lever. Daar de plant ook een geringe hoeveelheid giftige stoffen bevat, dient de toepassing wel beperkt te blijven.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: