HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Korenbloem, terug van weggeweest

De korenbloem heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze vroeger algemeen was in graanakkers. De korenbloem is een opvallende verschijning en valt al van een afstand op door zijn fel blauwe kleur.

Korenbloem
Korenbloemdetail in combinatie met rode achtergrond. Fotograaf: Nico van Kappel

De korenbloem is door zijn felle kleur een opvallende verschijning in de vaak monotone bermen en graanvelden. Waar korenbloemen groeien, groeien ook vaak klaprozen. Rode klaprozen en blauwe korenbloemen zijn een onweerstaanbare combinatie voor de fotograaf.

Korenbloemen worden vrij groot, tot wel 60 cm hoog en ook de bloemen zijn met 4 cm doorsnee nogal fors.

Terug van bijna weggeweest, de korenbloem. De korenbloem staat nog op de Nederlandse rode lijst maar is de laatste jaren zelfs in aantal toegenomen. Dit heeft onder andere te maken met het nieuwe bermbeheer waarbij minder vaak wordt gemaaid en er ruimte ontstaat voor andere planten.

korenbloem
Bloeiende korenbloemen en klaprozen in een akkerreservaat. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De korenbloem is een geweldig macro onderwerp! Door deze met een groot diafragma te fotograferen creëer je mooie zachte beelden. Let wel goed op de achtergrond. De bloemen zijn vanaf de zijkant gezien aan alle kanten gelijk van vorm, waardoor je ze met verschillende achtergrondkleuren kunt fotograferen. Vaak groeien ze samen met klaprozen, dit zorgt voor een mooi contrasterend rood achtergrond.
  • Een leuke manier om korenbloemen te fotograferen is met een telelens vanaf 200mm met groot diafragma. Ga eens zitten en fotografeer de bloemen op ooghoogte. Door de grote diafragma krijg je een rustige voor en achtergrond.
  • Korenbloemen geven kleur aan akkers en graslanden. Maak ze nog belangrijker in je compositie door met een groothoeklens dichtbij scherp te stellen op de bloemen om je oog de graanakker in te leiden.
  • Op grijze dagen en met behulp van live view of een hoekzoeker kan je (al dan niet met een beetje invulflitslicht) de bloemen fotograferen tegen de lucht. Door over te belichten (+ compensatie) kan je dan strakke high-key beelden maken. Door juist onder te belichten (-compensatie) creëer je weer silhouetten en leg je nadruk op de structuren in de lucht.
korenbloem
Abstracte benadering van de korenbloem. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Nederland

België

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Wilde planten

Flora van Nederland

Soortenbank

Wikipedia

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

De korenbloem is eigenlijk een exoot en waarschijnlijk voor 1500 ingeburgerd in Nederland.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *