Menu

Onderdeel van Pixfactory

Leverbloempje

Op de bucket-list van veel natuurfotografen in Europa staat deze prachtige voorjaarssoort: het leverbloempje. Helaas niet in Nederland, want het is een soort van de laaggebergten in Noord en Midden Europa. Dit anemoontje bloeit als een van de allereerste in bossen op kalkgrond en op rotsige plaatsen. De fotografen uit de lage landen zul er een ritje voor over moeten hebben om het leverbloempje te kunnen fotograferen.
Denk vanuit de achtergrond, vaak zit daar de sleutel voor een krachtig beeld. Fotograaf: Ron Poot

De naam dankt het leverbloempje aan de karakteristieke bladvorm, die bestaat uit drie lobben. Dat doet enigszins denken aan de vorm van een doorsnede van de menselijke lever. Aan het leverbloempje werden dan ook geneeskrachtige eigenschappen toegedicht voor leverkwalen. In werkelijkheid is het een giftige plant, zoals vele verwanten uit de ranonkelfamilie, waartoe het leverbloempje behoort.

Aan de vorm kun je wel zien dat het familie is van de bekende bosanemoon maar zo mogelijk is het leverbloempje nog fotogenieker. De helderblauwe kleur die prachtig contrasteert met wit-met-rode meeldraden geven de bloem een kleurrijk uiterlijk. En vooral in het vroege voorjaar als alles nog grauw en doods is, is de frisse bloemkleur van het tere bloempje een verademing.

De helderblauwe kleur van de bloemen steekt mooi af tegen de dode bladeren. Fotograaf: Ron Poot

De bloemen verschijnen al in maart, nog voor de bladeren uit. Dat is ook het mooiste moment, die blauwe kopjes die net boven het dorre blad uitsteken. Later in april komen ook de levervormige bladeren tevoorschijn en daarna gaan de bloemen al snel op hun retour. In de zomer herken je plant alleen nog aan de karakteristiek bladeren.

Het leverbloempje is een plant van laaggebergte tot maximaal 1500 meter hoog. In Nederland komt de soort niet in het wild voor en in de Ardennen uiterst zelden. Wel verwilderen er hier en daar soms leverbloempjes die als tuinplant zijn gehouden.

De dichtsbijzijnde groeiplaats over de grens is 100 km over de grens in Duitsland, bij Steinhagen. Daar ligt de Jakobsberg die in de omgeving bekend als de “leverbloempjesberg” en er is zelfs een heus leverbloempjespad dat langs de groeiplaatsen voert. Overigens een natuurgebied waar nog veel meer moois te zien is in het voorjaar zoals gele anemoon, bosviooltjes en goudveil.

Fototips

  • Het leverbloempje bloeit maar korte tijd in maart en april, plan de trip dus op het juiste tijdstip. Een handig hulpmiddel is de “leverbloempjesbarometer“.
  • Het is maar een klein bloempje, een macrolens is een geschikte lens voor deze bloem om de fraaie details zoals meeldraden vast te leggen.
  • Let ook op groepjes met verschillende bloeistadia.
  • Probeer verschillende standpunten uit om de bloem er mooi op te krijgen: van boven af en van onder af.
  • Met een groothoeklens of compactcamera met macrofunctie kun je de bloemen in de natuurlijke omgeving vastleggen.
  • Vanaf laag standpunt kun je de lichte bosrand in de achtergrond betrekken, zorg dan dat je de bloemen een stop overbelicht of gebruik een invulflits.
Compositie van bloem met ontluikende knoppen. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Beschaduwde plaatsen op kalkrijke, matig voedselrijke grond. Bossen (beukenbossen, eikenbossen en gemengde naaldbossen), struwelen en rotsachtige plaatsen.

Vindtijd

Maart-april.

Bescherming

In Duitsland wettelijk beschermd. Het is verboden de plant te plukken of uit te graven.

Kwetsbaarheid

Zeldzame planten, waar het biotoop geschikt is soms massaal aanwezig.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Van het leverbloempje is bekend dat hij in ongunstige omstandigheden tientallen jarenlang kan overleven zonder tot bloei te komen. Ze kunnen zo wel 360 jaar oud worden!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: