Het madeliefje heeft haar naam zeker mee, Bellis perennis betekent ‘alle jaren mooi’. Of misschien was ‘alle jaargetijden mooi’ een betere omschrijving geweest. Madeliefjes bloeien namelijk in alle maanden van het jaar.
Madeliefjes zijn tot 15 cm hoog. De bloemetjes zijn tot 3 cm groot, meestal wit maar geregeld ook met een roze rand. Doordat madeliefjes in alle mogelijke seizoenen bloeien, zijn ze ook onder allerlei licht- en weersomstandigheden te fotograferen.
Madeliefjes kunnen tegen een stootje en groeien op sterk betreden en vaak bemeste graslanden.

Fototips
- Madeliefjes zijn een geweldig macro onderwerp! Door het fotograferen met een groot diafragma zijn mooie dromerige beelden mogelijk. Ga vooral eens op je buik liggen voor een groep madeliefjes en draai aan de scherpstelring van je macro of telelens, bij ieder opeenvolgende scherpstelvlak komen er nieuwe beelden en composities tevoorschijn.
- Met de winter komen er nieuwe mogelijkheden, omdat madeliefjes door het hele land voorkomen zijn er altijd wel een paar dichtbij. Hierdoor kan je snel inspelen op interessante weersomstandigheden, denk aan sneeuw, rijp en hagel!
- Op grijze dagen en met behulp van live view of een hoekzoeker kan je (al dan niet met een beetje invulflitslicht) de bloemen fotograferen tegen de lucht. Door over te belichten (+ compensatie) kan je dan strakke high-key beelden maken. Door juist onder te belichten (-compensatie) creëer je weer silhouetten en leg je nadruk op de structuren in de lucht.
- Soms staan madeliefjes met velen bij elkaar en is met behulp van de groothoek een combinatie mogelijk van madeliefjes met landschap en/of Hollandse luchten.
- Madeliefjes staan ook vaak in stedelijke omgeving, hier kan je weer mooi aan de slag met het contrast mens en natuur.

Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
Eén bloem van een madeliefje bestaat – zoals de rest van de familie composieten -uit meerdere bloemen. De witte lintbloemen aan de buitenkant zijn vrouwelijk en de gele buisbloemen zijn tweeslachtig.
Ha Nico,
Weet niet hoe oud dit artikel al is, maar ik vind het interessant. In de categorie “wie het kleine niet eert”.
In katholieke kringen gaat het verhaal dat de roze blaadjes veroorzaakt zijn door een druppel bloed van de maagd Maria. Waarom ze bloedde, herinner ik me niet meer. Heb gezien dat ze zelfs op ondergelopen grasland blijven bloeien!
Groet