Menu

Onderdeel van Pixfactory

Merel

Ooit was het een schuwe bosvogel. Je kunt het je bijna niet voorstellen, want de merel laat zich tegenwoordig overal zien. Ook in de stadstuin bouwt deze mooie zangvogel zijn nest. De merel is bovendien door de Nederlandse bevolking verkozen tot de beste zanger onder onze vogels en laat daarmee zelfs de nachtegaal en de zanglijster achter zich.
Merel
Zoals alle lijsters zijn merels wel te porren voor een maaltje bessen. Fotograaf: Arjan Troost

Niet alleen als zanger scoort de merel hoog, het is blijkens de nationale tuinvogeltelling ook een van de algemeenste tuinvogels. Jaren stond hij op nummer drie, tegenwoordig iets lager, mogelijk door de merelziekte die heerst (zie onderaan dit artikel).

Merels beginnen al vanaf eind maart met hun nesten. Hun nest is een mooi komvormig bouwsel van takjes en grasjes en van binnen afgewerkt met modder en fijn plantenmateriaal. Ze broeden tot in juli en brengen 2 of 3 broedsels groot. Een nest bestaat uit 4-5 eieren, dus dat betekent theoretisch heel wat jonge merels elk jaar. In de praktijk loopt het vaak anders. De merelnesten zijn vaak goed te vinden en veel eieren en jongen vallen ten prooi aan katten, eksters en kraaien.

De jongen blijven twee weken op het nest en de uitgevlogen jongen worden nog een paar weken gevoed door de ouders. Soms alleen door het mannetje en dan is het vrouwtje al weer bezig met het volgende legsel. In die tijd zijn de jongen erg kwetsbaar, ze zijn nog erg onnozel en niet zo vliegensvlug, ook dan vallen er heel wat slachtoffers.

De merel is vooral een standvogel, weinige dieren trekken weg naar het zuiden. Wel kunnen er doortrekkers langskomen uit noordelijke streken. Je kunt de merel dus zomer en winter tegenkomen. In de zomerperiode eten ze graag insecten, regenwormen en dergelijke, in de herfst en winter zijn bessen en vruchten juist populair.

In het vroege voorjaar is de merelman op zijn mooist met z’n zwarte verenkleed en fel oranje snavel. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

  • De merel komt in elke tuin voor en is niet heel schuw, dat biedt veel fotografiemogelijkheden.
  • Het zijn standvogels die je het hele jaar tegenkomt. Het is interessant om de seizoenen in je foto’s te betrekken. Een zwarte merel in de sneeuw is een plaatje.
  • Merels zijn dol op bessen, door bessenstruiken aan te planten lok je ze (plus veel andere bes etende vogels).
  • Ook op de voederplank en in tuinbadjes laat de merel zich graag zien, ze komen graag af op wat (rotte) appels. Plaats wat decoratieve takken in de buurt om het plaatje wat aantrekkelijker te maken. Houd ook rekening met de achtergrondkleuren.
  • Vlak voor de broedtijd zijn de mannetjes op hun mooist, als ze de vrouwtjes het hof maken. Hun veren zijn dan pikzwart en de snavels oranje. Na de broedtijd is het allemaal wat minder.
  • Een badje of ondiepe vijver is erg leuk om badende merels te fotograferen.
  • Let op het gedrag en probeer dit vast te leggen. Vooral in de baltstijd zijn de merelmannen erg druk met elkaar, met het verdedigen van hun territorium en het hof maken van de vrouwtjes.
  • Merelzang is prachtig en zowel ’s morgens vroeg als ’s avonds kun je het horen. Probeer ook eens een zingende merel te fotograferen en de avond/ochtendsfeer hierin mee te nemen.

Leefomgeving

Bossen, tuinen, parken.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Wettelijk beschermde broedvogel.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Sinds 2016 waart er in Nederland een dodelijke ziekte onder de merels: het usutu-virus, ook wel merelvirus genoemd. Uit andere landen was deze epidemie al eerder bekend. Merels die deze ziekte onder de leden hebben zien er zwak en ongezond uit. Ze zijn niet schuw, hebben een slordig verenkleed en zijn sterk vermagerd. Verder hebben ze problemen met evenwicht en vliegen. Na twee tot drie dagen zijn ze dood. De verwachting is dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen. De kans dat dit virus overslaat naar de mens is zeer gering. Dode vogels (niet alleen merels) kun je melden bij het meldpunt van SOVON.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: