Moeraswespenorchis

Eén van Nederlands mooiste orchideeën is de moeraswespenorchis. Een orchidee die houdt van natte voeten. Het is een van de inheemse soorten met relatief grote bloemen. Daardoor lijken ze ook op de bloemen van de grotere tropische orchideeën soorten.
Moeraswespenorchis
Moeraswespenorchis close-up. Fotograaf: Nico van Kappel

De moeraswespenorchis is (relatief) groot en kleurrijk, wat wil een plantenfotograaf nog meer! De planten worden tot 60cm hoog en de bloemen ‘kijken’ meestal allemaal in dezelfde richting.

De naam geeft al aan dat deze soort een liefhebber van natte groeiplaatsen. Het meest is hij te vinden in natte duinvalleien in de volle zon. De plant kan zich snel op nieuwe open plekken vestigen. Hij groeit het meest op kalkrijke, vochtige plekken in de duinen, maar is ook te vinden in trilvenen, rietlanden en kalkmoerassen. In dergelijke schrale natte graslanden ondervindt de orchidee weinig concurrentie met ander plantensoorten, dat is zijn voordeel. Hij profiteert daarom ook van natuurontwikkelingsprojecten.

De moeraswespenorchis vormt ondergronds uitgebreide netwerken van wortelstokken en klonen. Daardoor staan er vaak veel planten dicht bij elkaar met eenzelfde genetisch materiaal. Dit heeft als voordeel dat als bijvoorbeeld een deel van een duinvallei droogvalt, de rest van de populatie verder groeit op een lager gelegen deel.

Moeraswespenorchis
Moeraswespenorchissen staan vaak met velen bij elkaar. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De moeraswespenorchis is in de eerste plaats heel geschikt voor macrofotografie. De details zijn ongelofelijk mooi en lijken van dichtbij op een miniatuurversie van een kamer orchidee.
  • Probeer ook wat opnamen met tegenlicht te maken, hierdoor wordt ook de vorm van de bloemen benadrukt.
  • Leg je camera eens op de grond voor een laag standpunt en gebruik een telelens om de planten met een laag f getal te fotograferen. Hierdoor komen de relatief grote planten goed los van de omgeving.
  • Met een hoog f getal en een groothoek lens is het mogelijk om juist de groeiplaats van de moeraswespenorchis te laten zien. Probeer hierbij de planten zo groot mogelijk af te beelden waarbij ze op bomen gaan lijken en toch de landschap zichtbaar blijft.
  • Een creatieve benadering is om de planten ook af en toe met een laag f-getal te fotograferen, hierdoor worden de bloemen scherp afgebeeld en blijft de landschap als onscherpe contouren zichtbaar.

Leefomgeving

Duinvalleien, trilvenen, rietlanden, kalkmoerassen.

Vindtijd

Juni – juli

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Alle orchideeën zijn kwetsbaar, let op dat je de planten niet beschadigd of de planten en dieren eromheen niet verstoort. De moeraswespenorchis staat op de rode lijst van bedreigde plantensoorten.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zoals bij veel andere orchideeën komen er bij deze soort ook zeldzame kleurvormen voor. Bij de moeraswespenorchis gaat het om witte en gele exemplaren.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: