HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Muisjesmos

Op stenen muurtjes en dakpannen is het goed mossen zoeken. Een van de trouwe soorten is muisjesmos. Een grappig bolvormig mosje dat zijn naam dankt aan zijn grijze haren. Inderdaad is het net een muisje dat je ziet zitten. Dit mini-stadsplantje is leuk om te fotograferen, zowel in de zomer als in de winter. En je hoeft nooit ver weg om het te vinden.

Muisjesmos
In de winter is muisjesmos ook leuk om te fotograferen, deze vanuit mijn dakraam. Fotograaf: Ron Poot

De grijze muisjes zijn onmiskenbaar en algemeen te vinden op beton en steen. De blaadjes zijn groen, maar hebben aan de top een lange doorschijnende glashaar. Deze geven de grijsachtige kleur aan het mos. De haren hebben een belangrijke functie: ze beschermen het mos tegen uitdroging. Tussen de haren blijft vochtige lucht hangen en de wind heeft er weinig vat op. Zo drogen de tere blaadjes niet snel uit. En dat is van belang om het uit te kunnen houden op de kale stenige ondergrond. Ook op warme zomerdagen.

Al ruim voor het voorjaar begint kun je de jonge sporenkapsels tegenkomen. Eerst nog verborgen tussen de bladeren. Later als ze rijp zijn steken ze ver buiten het bolletje mos uit en gaan de deksels van de kapsels open. De wind verspreidt de sporen verder. In de zomer kun je de oude sporenkapsels nog goed zien. Aan de rand zitten nog de tanden, die de mond van het kapsel af hebben gesloten toen de sporen nog aan het rijpen waren.

Fototips

  • De grijze bolletjes zijn klein maar wel aardig om te zien. Zowel de afzonderlijke bolletjes als in combinatie met andere mossen.
  • Van boven kunnen de mossen┬ásoms abstracte patronen vormen. Vooral als er veel bij elkaar staan. Kijk eens bovenop muren en daken.
  • Van dichtbij kun je de glasharen en de sporenkapsels goed zien. Deze interessante details zijn met een macrolens goed zichtbaar te maken.
  • Tussen de haren blijven makkelijk druppels hangen. Bij vorst veranderen deze in ijskristallen. In herfst en winter levert dit mooie beelden.
  • Ze groeien graag op daken, maak voor je compositie gebruik van de mooie golvende patronen van dakpannen.
Muisjesmos op het dak, op een winterse morgen.
Muisjesmos op het dak, op een winterse morgen. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Statistieken en verspreiding Nederland

Verspreiding Belgie

Meer weten?

Waterwereld.nu

FLORON muurplanten

Foto’s op Nederpix

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *