HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Muntvlinder

Nachtvlinders verwacht je niet overdag. Toch bestaan die wel en de muntvlinder is een voorbeeld. Het is een zogenaamde dagactieve nachtvlinder. Een klein maar charmant vlindertje dat het fotograferen waard is. En misschien wel een uitnodiging om meer te doen met nachtvlinders, die vaak prachtige kleuren en vormen hebben.

Muntvlinder
Fotograaf: Ron Poot

Het klinkt wel een beetje raar, dagactieve nachtvlinder. Het onderscheid van dag- en nachtvlinders is te zien aan de antennes. Bij dagvlinders eindigt de antenne in een verdikte knop. Bij nachtvlinders is de antenne een lange spriet of veervormig. En het klopt echt wel dat de meeste nachtvlinders ‘s nachts vliegen, maar er zijn een paar uitzonderingen. Zoals altijd in de natuur. En de muntvlinder is er zo een.

De lievelingsplant van de muntvlinder is munt. Daar dankt hij ook zijn naam aan. Dit is een plantengeslacht met geurige soorten zoals watermunt, aarmunt en pepermunt. Onder de bladeren van deze planten legt het muntvlindertje haar eieren. Ook andere geurige lipbloemen zijn wel in trek, zoals citroenmelisse, rozemarijn en kattenkruid.

Er zijn twee generaties, je kunt de eerste generatie muntvlinders aantreffen in juni, de tweede in augustus. De laatste is het meest talrijk.

Fototips

  • Dit vlindertje heeft grote voorkeur voor munt, daar kun je het muntvlindertje soms talrijk aantreffen. Ook op andere lipbloemen vind je ze wel. Kruidentuinen zijn dus goede vindplaatsen. Augustus is hun favoriete maand.
  • Kijk ook in de omgeving van de waardplanten, muntvlinders rusten graag op andere bladeren in de buurt. Vaak ook onder een blad. Als er muntvlinders opvliegen, let dan goed op waar ze landen.
  • Als rustende muntvlinders zich op hun gemak voelen, gaan de vleugels verder open. Dan worden ook de mooie ondervleugels zichtbaar. Benader ze dus langzaam en heb even geduld.
  • Zoek naar jonge exemplaren, die zijn mooi paars op de bovenvleugels. Oudere vlinders verliezen veel van hun gekleurde schubben en zien er daardoor soms maar kaal en grauw uit.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart en statistieken

Meer weten?

Atlas micro vlinders

Wikipedia

Verschil met purpermot

En dan nog dit!

Al die kleine vaak onopvallende vlindertjes worden ook wel aangeduid als “micro’s”. Dit tegenover de veel bekendere grote vlinders (de “macro’s”) die wat makkelijker te vinden zijn. Toch zijn die kleintjes vaak mooi van kleur en vorm en een uitdaging voor de macrofotograaf. Ook voor fotografen geldt: het loont om op de kleintjes te letten.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Leuk te horen dat ook basilicum in het rijtje van favoriete planten thuishoort voor de muntvlinder. Groet, Ron

  2. Door Marion op 5 augustus 2020 om 21:13

    Dank voor de leuke informatie! En mooi om te ontdekken dat de muntvlinder niet zo van mijn bloeiende basilicum geniet als ik (balkon in Amsterdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *