Menu

Onderdeel van Pixfactory

Muurleeuwenbek

Deze schitterende plant doet zijn naam eer aan omdat deze voornamelijk te vinden is op muren, misschien zelfs op een muur bij jou in de buurt. De muurleeuwenbek kan uitbundig bloeien, de kleine bloemen zijn prachtig van vorm en kleur en daardoor erg fotogeniek.
Fotograaf: Antonie Blom

Muurleeuwenbek groeit in plakkaten die kunnen variëren van een paar centimeter in doorsnee tot meer dan 60 centimeter. Zo’n plakkaat kan tientallen en soms wel honderden bloemen hebben. De bloemen zijn wel redelijk klein, in de lente (van opzij gezien) minder dan anderhalve centimeter en in de hoogte (vooraf gezien) kleiner dan een centimeter en soms maar een halve centimeter. Voor een close-up van de bloemen is een macrolens (of een lens met een sterke vergrotingsfactor) dan ook sterk aan te bevelen.

Om deze soort makkelijk te vinden is aan te bevelen om in de winter op zoek te gaan naar de plakkaten met de karakteristieke bladeren. Het is namelijk een van de weinige muurplanten die in deze tijd van het jaar groene bladeren heeft (met uitzondering van een aantal varens). Helaas zullen er in deze periode geen bloemen te vinden zijn, deze verschijnen pas in het voorjaar.

Fototips

Probeer bij de Muurleeuwenbek eens te variëren met je camerastandpunt. Wanneer je de bloem van opzij fotografeert, ziet hij er totaal anders uit als recht van voren. Daarnaast wordt ook de achtergrond totaal anders. Recht van voren zal de achtergrond waarschijnlijk de muur en/of de bladeren zijn. Als de camera parallel aan de muur gezet wordt (en je de bloem dus van de zijkant fotografeert), zullen er waarschijnlijk andere bloemen in de achtergrond te zien zijn en is de afstand tot de muur groter, waardoor het beeld egaler overkomt. Hoewel beide benaderingen mooie foto’s opleveren, zal de tweede variant het meest rustige beeld geven.

Een ander advies is deze plant te fotograferen tijdens bewolkt weer. Bij volle zon is het moeilijk om goed te belichten en zullen de lichte delen van de bloem waarschijnlijk overbelicht zijn of de donkere delen tussen de bladeren sterk onderbelicht. Het is haast onmogelijk om met direct zonlicht zowel de lichte als donkere delen goed te belichten. Natuurlijk is er met zonnig weer ook een andere oplossing, namelijk zelf een schaduw creëren. Dit kan bijvoorbeeld door zelf in het licht te gaan staan, een paraplu te gebruiken of bijvoorbeeld door afscherming met een stuk karton.

Leefomgeving

Overwegend op oude muren met kalkrijke mortel, tussen stenen van oude dijken, maar ook op andere stenige of rotsachtige biotopen.

Vindtijd

De bladeren zijn het gehele jaar te vinden, de bloemen met name van april tot september. Tijdens warme jaren kan de plant zelfs tot in november bloeien.

Bescherming

De muurleeuwenbek is niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Omdat deze soort hoofdzakelijk voorkomt op oude muren met kalkrijke mortel, is deze soort gevoelig voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart op waarneming.nl

En dan nog dit!

Oorspronkelijk is deze soort afkomstig uit zuid en zuidoost Europa, maar elders gebruikt als tuinplant. Tegenwoordig is deze leeuwenbek in grote delen van Europa verspreid en ook buiten tuinen te vinden.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: