Oeverpieper

Bijna windstil is het, op de pier van IJmuiden. De temperatuur is een comfortabele 5 graden boven nul. Met mijn dikke jas prima vol te houden. Er hangen wolken, al komt de zon daar af en toe net doorheen. De ideale dag om strandlopers te fotograferen. Daar zoek ik dan ook naar. Maar ik weet dat er nog iets anders rondfladdert. Een stoere zangvogel, die deze omgeving met gemak trotseert.  *PIEP PIEP PSIEEP* Nog geen kwartiertje onderweg, en hij kondigt zich al aan. De oeverpieper!
Deze zat er fijn bij, zeg, op dat ene uitstekende rotspuntje met algen met als achtergrond de golven!
Deze zat er fijn bij, zeg, op dat ene uitstekende rotspuntje met algen met als achtergrond de golven! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Ik vind oeverpiepers geweldige beestjes. Zeker op pieren en basaltblokken kunnen de golven hoog zijn en de wind hard. Juist op deze plekken, die de meeste zangvogels in de winter vermijden, voelen ze zich op hun gemak. Maar, hoe herken je ze eigenlijk?

Deze setting was niet zo spannend. Door de dunne wolkenlaag kon ik wel voor een fijne high-key stijl gaan!
Deze setting was niet zo spannend. Door de dunne wolkenlaag kon ik wel voor een fijne high-key stijl gaan! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Van de vier piepersoorten in Nederland is de oeverpieper het minst contrastrijk. Dit is zeker het geval voor het winterkleed, dat we in Nederland kunnen zien. De vogel is ’s winters voornamelijk bruin of zelfs een beetje olijfgroen, en heeft een onduidelijke tekening. De poten en snavel zijn donker. De snavel is iets langer dan bij de andere piepers. Er is een kans dat je oeverpiepers bij graspiepers en waterpiepers kan vinden. Dan zijn ze met enige oefening goed uit elkaar te houden. Graspiepers zijn iets kleiner, veel lichter, veel duidelijker gestreept, en hebben lichte poten met veel langere tenen. De waterpieper lijkt meer op de oeverpieper, al heeft de waterpieper een contrastrijkere buik met veel lichtere delen, en bovendien een duidelijk aanwezige witte wenkbrauwstreep die bij de oeverpieper minder duidelijk is. De roepjes van oever- en waterpiepers lijken ook sterk op elkaar: korte, enigszins schelle PSIEP-jes.

Hier een oeverpieper die wel erg klein in frame is. Ik vond hier het lijnenspel van de lichte rotsblokken erg fijn.
Hier een oeverpieper die wel erg klein in frame is. Ik vond hier het lijnenspel van de lichte rotsblokken erg fijn. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Oeverpiepers overwinteren dus in ons land. Dit doen ze langs de kust, zowel in kwelders als op rotspieren. Tussen de rotsen zoeken ze naar voedsel. Ze eten voornamelijk ongewervelden, al pikken ze ook wel zaadjes mee. Ze willen nog wel eens tussen strandlopers als steenlopers en paarse strandlopers scharrelen.

En hier een oeverpieper in een donkere setting met nog wat textuur op de rotsen op de voor- en achtergrond.
En hier een oeverpieper in een donkere setting met nog wat textuur op de rotsen op de voor- en achtergrond. Fotograaf: Jorrit Verkleij

De oeverpiepers die bij ons overwinteren broeden voornamelijk in Scandinavië. Daar maken ze van plantaardig materiaal kuipvormige nestjes tussen de stenen of in het gras bij de kust. Vanaf maart vertrekken de oeverpiepers naar het noorden, om vervolgens vanaf september weer terug te keren. Oktober is de absolute piek. Dan arriveren de eerste dieren die in Nederland overwinteren, maar zien we ook grote aantallen doortrekkers, die zullen eindigen in Frankrijk tot zelfs Portugal.

eer een rots als ‘vage voorgrond’ gebruikt. Ik zie een patroon. Waarom heet dit ding niet de rotspieper? In het Engels wel?
Weer een rots als ‘vage voorgrond’ gebruikt. Ik zie een patroon. Waarom heet dit ding niet de rotspieper? In het Engels wel? Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • Oeverpiepers zijn vrij vocaal en daardoor makkelijk te vinden. Ook vliegen ze nogal eens achter elkaar aan terwijl ze luid roepen. Beluister hun roepje eens een aantal keer voordat je naar hun leefgebied gaat!
  • Oeverpiepers zijn daarentegen niet erg opvallend gekleed, maar dan ook weer niet al te schuw. Deze combinatie is ietwat lastig, omdat ze vaak dichtbij zitten zonder dat je het merkt. Let dus goed op!
  • Als je de mogelijkheid hebt, probeer je dan te verschuilen achter (artificiële) rotsblokken. Zeker als je de foerageerrichting van de oeverpieper weet, verderop gaat zitten en je onopvallend gedraagt, kunnen ze vrij dichtbij komen!
  • Kies een korte sluitertijd. 1/500s is fijn, korter is beter. Oeverpiepers kunnen vrij ‘onrustig’ heen en weer foerageren en maken ook veel sprongen en korte vluchtjes. Met een korte sluitertijd geef je jezelf meer kansen op scherpe foto’s! Schieten op burst-modus is geen overbodige luxe!
  • Als je dan toch achter wat rotsblokken zit; probeer die dan mee te nemen in de foto! Dit kan een fijne wazige voorgrond opleveren waardoor de foto net wat interessanter wordt! Rotsblokken achter of naast het diertje kunnen ook leuke elementen in de foto worden.
  • Oeverpiepers zijn stoere vogeltjes die vaak dicht bij de zee foerageren. Hoe leuk is het dan om elementen van de zee als golven of druppels mee te nemen!
  • Zeker bij oeverpiepers vind ik het leuk om ‘klein in het frame’ te fotograferen. Dit heeft twee redenen: ik hoef minder dichtbij te komen waardoor de kansen op verstoring kleiner zijn, en ik kan de nadruk leggen op de compositie en de elementen, rotsen en water, waar de oeverpieper mee te maken heeft!

    En nu nog met een roepje erbij ook! Wat een leuk diertje!
    En nu nog met een roepje erbij ook! Wat een leuk diertje! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

Overwintert in Nederland langs de kust op pieren, dijken en kwelders.  

Vindtijd

Wintergast die van september tot en met april in Nederland te zien is. Grootste trefkans is in Oktober, maar gedurende de winter zijn ze op de rotspieren te vinden.  

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Vogel staat niet op de rode lijst en is wereldwijd niet gebruikt. Populatietrend lijkt voor zowel doortrekkers als overwinteraars stabiel.  

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Ik had het er al over: oeverpiepers scharrelen wel eens tussen de strandlopers. Wat mij behoorlijk verbaasde is hoe vaak ik mij dan vergiste in de grootte van de pieper. De oeverpieper is behoorlijk stevig gebouwd, en valt, zeker tussen bruingekleurde strandlopers, toch vrij slecht op!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: