Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontdek het vlasbekje

Langs paden, dijken en bermen groeit het vlasbekje. Een in het wild groeiend familielid van het overbekende leeuwenbekje in de tuin. De heldere kleuren en mooie vorm nodigen uit voor een foto.
Vlasbekje
De kleur van het vlasbekje varieert van licht tot donkergeel met een opvallend oranje keel. Fotograaf: Ron Poot

Het vlasbekje is een charmant bloemetje dat tot in de herfst bloeit. Vaak zie je na een droge periode een opleving van deze plant met veel bloemen. Wel blijft de plant dan vaak lager.

De bloemen lijken sterk op die van het nauw verwante leeuwenbekje met een onder- en bovenlip en aan de onderzijde een spoor. Een spoor is een langgerekte zakvormige uitgroeiing van de bloem en bevat honingzoete nectar.

De bloemen variëren van licht tot donkergeel. De onderlip heeft grote oranje vlekken, die vormen een honingmerk dat insecten aanlokt. Hommels zijn sterk genoeg om de onder- en bovenlip van de bloem uiteen te duwen en hun weg te vinden naar de nectar in de spoor. Met hun lange tong kunnen ze daar goed bij. Zo binnendringend passeren ze ook de meeldraden en de stamper in de bloem en bestuiven de plant.

De naam dankt het vlasbekje aan het smalle lijnvormige blad, dat sterk doet denken aan dat van vlasplanten.

Fototips

  • Het vlasbekje groeit in groepjes. Leuk om een wat groter groepje te zoeken en op de voorgrond te plaatsen in een landschapsfoto.
  • Vanaf laag standpunt komt het trosje bloemen vaak het best tot zijn recht.
  • Vermijd direct zonlicht, de gele kleur kan snel overbelichten en lelijk uitbijten. Afschermen met een diffusiescherm of wit parapluutje kan een oplossing zijn.
  • Let op de mooie details van de bloem, de spoor, de oranje onderlip maar ook de fijne structuur van de blaadjes.
  • Als je de bloemen door de vegetatie heen fotografeert kun je een mooi zacht effect creëren.
Als je met een macrolens en open diafragma door de vegetatie fotografeert krijg je een speciale sfeer. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Open zandgrond met veel zon. Bermen, ruigten, duinen, vaak op wat verstoorde grond.

Vindtijd

Juni – september.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Sommige hommels hebben maar een korte tong en kunnen niet bij de nectar komen die te diep in de lange spoor verborgen zit. Ze laten zich hier niet door laten afschrikken maar bijten een gaatje in de spoor en halen zo de nectar uit de bloem. Van bestuiving is op die manier natuurlijk geen sprake. Diefstal met inbraak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: