Menu

Onderdeel van Pixfactory

Oranje aderzwam, kleur in de winter

In de grauwheid van de winter ben je blij met elke kleur. En er blijkt meer kleur in de natuur te vinden dan je misschien denkt. Een voorbeeld is de oranje aderzwam, die juist in het winterseizoen een oranje tint geeft op dode loofbomen.
Kenmerkend voor deze zwam zijn de uitstralende rimpels en plooien en de oranje kleur. Fotograaf: Ron Poot

De oranje aderzwam heeft wel wat weg van een korstmos. Het is echter een zwam, een paddenstoel zonder steel, die als een korst op het dode hout groeit. Vooral aan de randen is kleur vaak fel oranje. Tegen het groen van het loofhout is dat een mooie kleurencombinatie.

De kleurige zwam is vooral te vinden op dood loofhout, zoals beuk of eik. Het is een veroorzaker van witrot, waarbij de schimmel het lignine van het hout afbreekt en er een witte vezelige massa ontstaat. Je kunt deze mooie zwam dus beter niet in je meubels of in huis krijgen.

Van dichtbij laat de zwam prachtige structuren zien. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De rimpels en het geschulpte vruchtlichaam van de oranje aderzwam lenen zich goed voor macrofotografie. De details lijken wel bizarre miniatuur landschappen.
  • Met een groothoeklens kun je de zwam goed in zijn natuurlijke omgeving weergeven.
  • Let op mooie details in de omgeving van de zwam. De structuren in het dode hout, andere zwammen of dode blaadjes. Het is verrassend hoe kleurrijk en vormenrijk dood hout kan zijn.
  • Het is in de winter vaak donker in het bos, werk vanaf statief voor een scherpe opname of gebruik externe verlichting (flits of LED lampje).
  • Om alle details goed te zien is een hoog f-getal (klein diafragma) wenselijk, ook dit kost veel licht en kan alleen goed van statief of met bijlichten.

Leefomgeving

Op dood loofhout.

Vindtijd

Winterseizoen, piek in november-december.

Meer weten?

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: