Menu

Onderdeel van Pixfactory

Oude bomen

Het mooie van landgoederen is dat er oude bomen staan. De statigheid van de eeuwenoude eiken en beuken brengt je terug in de tijd en stemmen tot diepe gedachten. Daarnaast zijn die oudjes erg mooi om te zien. De knoestige stronken, de opgaande stammen, de verweerde doorgroefde schors. Het oude hout trekt tal van dieren, vele insecten leven er in en er op en zijn een bron van voedsel voor holenbroeders zoals boomklever, spechten en kauwtjes. Kortom, landgoederen bieden het hele jaar meer dan genoeg foto-inspiratie. Speciaal voor het winterseizoen valt in deze bijdrage de focus op de oude bomen zelf.
bomen
Het statige landgoed Singraven is rijk aan historie met oude bomen en vele soorten planten en dieren. Fotograaf: Ron Poot

Ons land kent ongeveer 2700 landgoederen, die vaak een lange adellijke geschiedenis kennen. Tot een landgoed behoren een kasteel of landhuis met de daarbij horende bossen, landerijen en tuinen die eigendom zijn of waren van adel en gegoede burgers. De bomen op deze vaak vele hectares grote terreinen maken deel uit van deze geschiedenis, kunnen honderden jaren oud zijn en bepalen mede de sfeer van het goed. Landgoederen vallen onder de Natuurschoonwet. Deze wet zegt het volgende over een landgoed:

Een geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak – daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen – voorzover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is.

De natuurschoonwet bepaalt ook dat het beheren en openstellen van een landgoed belastingvoordeel oplevert en daardoor zijn gelukkig vele bezittingen bewaard gebleven en open voor bezoek. Veel particuliere landgoederen zijn opgekocht door stichtingen of natuurbeheerders, zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de Provinciale Landschappen.

De bomen op deze terreinen zijn het bekijken waard. Het zijn niet altijd inheemse bomen die je tegenkomt: vaak zijn er bijzondere soorten geïmporteerd door de eigenaren die plezier hadden in het verzamelen van aparte boomsoorten. Voorbeelden zijn de Kaukasische vleugelnoot, mammoetboom, Japanse ceder en vaantjesboom.

bomen
Een blik omhoog geeft weer een heel andere kijk op de statige oude bomen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Elk seizoen heeft op een landgoed zijn eigen sfeer en charme. Een landgoed is daarmee jaarrond interessant voor fotografie. Door het landgoed vaak te bezoeken leer je het steeds beter kennen.
  • Oude bomen trekken veel andere organismen aan, insecten, vogels, vleermuizen en in de ondergroei planten en paddenstoelen. Neem de tijd ze te ontdekken.
  • Heb op landgoederen speciaal aandacht voor de stinsenflora, bolgewassen die al vroeg in het voorjaar bloeien.
  • Oog voor details: oude bomen hebben soms bizarre vormen en grillige structuren. Een uitdaging die mooi vast te leggen.
  • Kijk eens omhoog en laat je imponeren door de aanblik van een grote uitgegroeide boom van onderen gezien. In de winter, zonder blad, is de takkenstructuur prachtig om te zien.
  • Oude schors of dode bomen zijn het mooist bij vochtig weer. De kleuren zijn dan meer verzadigd en komen het best tot hun recht. Verrassend hoeveel kleur er in zit.

Leefomgeving

Landgoederen en buitenplaatsen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

n.v.t.

En dan nog dit!

De dikste boom van Nederland is de Kabouterboom, een tamme kastanje in Beek van 8,33 meter dik. De hoogste boom is een Douglasspar van 50,4 meter in kroondomein Het Loo in Apeldoorn. De oudste is de Marialinde in Oisterwijk die geschat wordt op ongeveer 650 jaar.

In Belgie is de dikste boom de Gros Chene de Liernu, een zomereik van 10,2 meter dik in Liernu, Namen. De hoogste is een douglasspar van 51,2 meter in arboretum Saint-Michel in Saint-Hubert. De oudste belgische boom is een zomereik van 818 jaar oud in Klaveren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: