HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Paarse dovenetel, alom aanwezig

Onkruid vergaat niet. Dit gezegde is wel van toepassing op de paarse dovenetel. Het hele jaar door kom je hem tegen, zelfs in zachte winters laat hij zijn paarse bloemen zien. Maar het mooist is hij toch in april als hij in volle bloei is en de bermen en akkerranden paars kleurt.

Paarse dovenetel met sfeer
De paarse dovenetel is een eenjarig onkruid dat niet hoger dan 30 cm wordt. Fotograaf: Ron Poot

Het is maar een klein eenjarig plantje, veel hoger dan 30 centimeter wordt hij niet. Klein maar dapper, want de paarse dovenetel laat zich overal zien. Bij voorkeur op wat open voedselrijke en verstoorde plekken. Vaak in de berm, op een braakliggend terrein, in de tuin of langs een omgeploegde akker. Het hele jaar bloeiend, het hele jaar zaden makend die meteen weer kiemen. Zo blijf je wel prominent aanwezig.

Al in maart kun je de helder gekleurde paarse bloemen tegenkomen. Niet alleen de bloemen zijn paars, maar ook zijn de bladeren vaak paars aangelopen. In zachte winters laat de plant zich zelfs het hele seizoen door zien.

De soort is een typische vertegenwoordiger van de lipbloemenfamilie, met de kenmerkende bloemen die een boven- en onderlip hebben. Het getal vier is favoriet bij de lipbloemen: vierkante stengels, bladen twee aan twee kruiswijs geplaatst, vier meeldraden, vier zaden in een hokje. 

Ook de bladeren van de paarse dovenetel zijn vaak paars aangelopen. Fotograaf: Ron Poot

Door zijn vroege bloei zijn de eerste honingbijen en de hommels blij met de paarse dovenetel. Ze halen de nectar diep uit de lipbloem. Overigens kom je bij de paarse dovenetel ook bloemen tegen die nooit open gaan. Dit zijn de zogenaamde kleistogame bloemen, die zichzelf bestuiven en zo toch zaden vormen.

De paarse dovenetel maakt voor zijn eigen voortbestaan graag gebruik van mieren. Daarvoor heeft hij onderaan de zaden een vlezig aanhangsel, waarin een olieachtige substantie zit die mieren onweerstaanbaar vinden. Ze nemen de zaden me naar hun nest en helpen zo mee met de verspreiding.

Fototips

  • In het voorjaar bloeit paarse dovenetel op veel plaatsen massaal en dat is leuk voor wat kleur in je landschapsfoto.
  • Doordat er veel bij elkaar groeien kun je de paarse kleur in je compositie op meer plaatsen laten terugkomen.
  • Met een macrolens kun je de details van de bloemen goed in beeld brengen. Gebruik open diafragma om voor- achtergrond vaag te houden.
  • Van boven af kun je de bloeiende plantjes beeldvullend in beeld brengen wat een kleurig patroon geeft.
  • Fotografeer eens door andere bloeiende planten heen om een kleurig wazig effect te krijgen.
  • Na een koude nacht kun je vroeg in het voorjaar de bloemen met ijskristallen fotograferen.
Paarse dovenetel groeit vaak in groepen op voedselrijke plekken. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Wilde planten

Flora van Nederland

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

De naam dovenetel is ontstaan doordat de bladeren van dit plantengeslacht erg lijken op die van de brandnetel en ze ook vaak naast elkaar voorkomen. Een belangrijk verschil is dat de dovenetel geen brandharen bevat. Integendeel, het sap van de dovenetel verzacht de steek van de brandnetel, hij dooft als het ware de vurige pijn.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *