Menu

Onderdeel van Pixfactory

Paddenstoelen van de zeereep

Paddenstoelen vind je in de bossen, toch? Logisch, want hier groeien ze, goed beschut tussen de bomen en met voldoende vocht in de bodem. Maar paddenstoelen zijn op veel meer plekken te vinden in Nederland. Zelfs in de duinen direct aan zee. Hier is een gespecialiseerde groep paddenstoelen te vinden: de zeereeppaddenstoelen.
duinfranjehoed
Meisje en duinfranjehoed. Fotograaf: Nico van Kappel

Ga op zoek naar zeereeppaddenstoelen in de jonge duinen op de overgang van strand naar de door planten begroeide duinen, de zeereep. Een bijzondere plek voor een paddenstoel. De meeste paddenstoelen groeien namelijk op vochtige plekken. De paddenstoelen werken hard in de recycling en voeden zich hier voornamelijk met de rottende wortels van helmplanten en ander organisch materiaal.

Een paddenstoel zelf is slechts een klein deel van het organisme, het grootste deel bevindt zich als schimmeldraden in de grond.

De bijzondere groeiplaats in combinatie met de verrassende diversiteit aan soorten maken de paddenstoelen van de zeereep tot interessante foto-onderwerpen. Er zijn diverse soorten die uitsluitend in de zeereep voorkomen in elk jaar wisselende aantallen.

duinstinkzwam
Duinstinkzwam in helmduinen. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Wat het meest opvalt bij de duinpaddenstoelen is de vormenrijkdom.
  • Je hebt ze in de standaardvorm met hoed en steel, maar ze zijn ook te vinden als nestzwam. Daarnaast zijn er diverse soorten buikzwammen en is er zelfs een stinkzwam, een duinchampignon en een koraalzwam.
  • Daarnaast is de tegenstelling van paddenstoel en groeiplaats in de helmduinen ook erg boeiend.
  • Paddenstoelen zijn in de eerste plaats een boeiend macro-onderwerp.
  • Naast het direct van bovenaf fotograferen van de paddenstoelen, zijn ze ook heel goed vanuit ooghoogte te fotograferen. Leg hiervoor je camera op het zand (of op een vuilniszak als je bang bent voor zandkorrels) en gebruik een groot diafragma (laag f getal): je voor- en achtergrond vallen weg in onscherpte. Een beetje overbelichten zorgt in combinatie met het duinzand voor een beeld met veel wit.
  • Vanwege de interessante groeiplaats zijn de paddenstoelen ook mooi als onderdeel van het landschap te fotograferen, vooral omdat ze soms in groepjes voorkomen. Gebruik hiervoor je groothoek- of fisheyelens vanuit een laag standpunt met een klein diafragma en probeer je beeld met zo veel mogelijk paddenstoel te vullen.
kleine aardster
Kleine aardster. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

De zeereep: jonge duinen, op de overgang van strand en begroeid duinen.

Vindtijd

Jaarrond, na een periode met regen. Het hoofdseizoen is vanaf oktober tot begin januari.

Bescherming

Kwetsbaarheid

Kijk goed uit waar je loopt in de helmduinen, hier leven veel meer bijzondere levensvormen.
Geen organisme staat alleen en vormt met de andere planten en dieren een leefgemeenschap. Denk ook aan de andere dieren en planten…

Verspreidingskaart

Duinfranjehoed in:

Nederland

België

En dan nog dit!

Mocht je uitgekeken raken op de paddenstoelen in de zeereep, wat bijna niet voor te stellen is natuurlijk, dan zijn er in de duinen en bossen achter de zeereep nog meer bijzondere onderwerpen te vinden.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: