Menu

Onderdeel van Pixfactory

Pastinaak

Veel mensen kennen fluitenkruid en berenklauw, witte schermbloemige planten die je volop in de bermen tegenkomt. Minder bekend is pastinaak. Overduidelijk ook een schermbloem, maar dan met gele bloemen. In de loop van de zomer zie je ze verschijnen in de wegbermen.
Pastinaak
De bloeiwijze van schermbloemen is vaak opgedeeld in nog kleinere schermen, de schermpjes. Fotograaf: Ron Poot

Pastinaak is van oorsprong een voedergewas, dat in de loop der tijd in onbruik is geraakt. Een vergeten groente dus. Niet helemaal terecht, daar de voedingswaarde van dit knolgewas hoog is en het vele heilzame stoffen bevat. Nog steeds wel zijn de knollen te koop en zijn er voldoende recepten te vinden op internet.

Deze schermbloem is een van de weinige wilde soorten met gele schermen, de meeste bekende soorten zijn wit. Fluitenkruid, wilde peen, berenklauw, zevenblad. Helemaal uniek is het niet in de familie, veel bekende keukenkruiden zoals venkel en dille zijn ook gele schermbloemen. Pastinaak is vooral een plant van bermen, met voorkeur voor gebieden met wat klei. In het westen is hij algemener dan in het oostelijk deel van het land.

Dat pastinaak lid is van de schermbloemenfamilie is overduidelijk. De bloeiwijze is een samengesteld scherm, dat wil zeggen dat de bloeischerm op zijn beurt nog eens onderverdeeld is in kleinere schermpjes. Een scherm wil zeggen, dat de bloemsteeltjes op één punt ontspringen, zoals de baleinen van een paraplu.

De planten worden ruim een meter hoog in gunstige omstandigheden. In de noordelijke landen worden ze vreemd genoeg wat hoger dan in de zuidelijke landen. De soort is tweejarig, dat wil zeggen dat hij het ene jaar ontkiemt en een rozet vormt. In het jaar er op groeit dit uit tot een forse hoge plant en komt hij tot bloei. Soms sterft de plant dan af, zoals een tweejarige betaamt, maar vaak ook gaat hij meerdere jaren mee.

Fototips

  • Een wegberm met pastinaak heeft een zachte gele tint. Vooral in combinatie met andere bermplanten zoals witte schermbloemen of blauwe chichorei levert dit een mooi kleurig landschapsbeeld.
  • Vaak staat pastinaak met veel bij elkaar. De gele bloemen met groene en gele tinten in de achtergrond geeft een zacht “ton-sur-ton” beeld.
  • De gele bloemen tegen een blauwe zomerlucht is ook een goede combinatie, daar blauw en geel complementaire kleuren zijn.
  • Zoom eens in op de kleine schermpjes, de structuur met de stralende steeltjes is de moeite waard.
  • Let op de achtergrond, de kleur maar ook het licht. Bloempjes in de schaduw tegen een zonnige achtergrond geeft fijne kleuren.
  • De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor insecten. Met enig geduld kun je tal van bezoekers zien langskomen en fotograferen.

Leefomgeving

Wegbermen, dijken, ruigten, liefst met wat klei in de grond.

Vindtijd

Juli – september

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Toen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. De Romeinen en de Grieken gebruikten deze wortel ook in de keuken. De Romeinen namen hem mee naar meer noordelijke streken. Men zag dat de witte wortel in het Middellandse Zeegebied vrij klein bleef maar in koudere streken veel groter werd! Pastinaak is één van de weinige groenten die het onder koudere omstandigheden beter doet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: