Over de hele wereld komt deze succesvolle duizendknoop voor. Duizendknoop, want zo heet de familie waar perzikkruid toe behoort. Genoemd naar de dikke knopen op de stengel waar steevast een vliezig tuitje omheen zit. Het is een eenjarige plant, die in het voorjaar kiemt en pas in de volle zomer tot bloei komt. In die paar maanden kan hij soms wel een meter hoog kan worden. Het is een echte pionier, open en flink verstoorde terreinen zijn zijn lievelingsplekken. Er bestaan nog diverse andere duizendknopen, maar perzikkruid onderscheidt zich door zijn flinke roze bloemenaren in combinatie met een karakteristieke zwarte vlek op elk blad.
Fototips
- Perzikkruid heeft roze en witte bloemen, die in aren bloeien. De aartjes zijn fijn van structuur en met zachte kleuren. Waar de plant massaal bloeit, kan het een mooi kleurenpatroon van groen-en-roze opleveren.
- De vlekken op de bladeren kunnen fotogeniek zijn. Kunnen, want ze zijn niet bij alle planten even sterk ontwikkeld. Zoek naar die exemplaren waar de vlekken mooi donker gekleurd zijn.
- Vooral op open zandige plaatsen zie je perzikkruid flink verkleuren. De stengels en bladstelen zijn soms flink rood aangelopen. Dit biedt kansen voor kleurrijke beelden. De stengels vertonen soms bizarre patronen.
- Al in augustus zie je dat de onderste bladeren van de planten vergelen. Het is even zoeken naar net die planten met veel verkleuring om mooie beelden te maken. Op die gekleurde bladeren tekenen de donkere vlekken lekker fel af.
- De plant heeft meer interessante details: de verdikte knopen, de vliezige tuitjes. Ook deze kunnen rood verkleuren, zoek er naar.
Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
Perzikkruid heeft als bijnaam ‘Christusbloed’. Bij de kruisiging van Christus zijn er namelijk enkele druppels bloed neergekomen op het blad van perzikkruid en sindsdien hebben alle planten een donkere vlek op het blad. Een bloedvlek.