Menu

Onderdeel van Pixfactory

Pijpenstrootje, de grote vergrasser

In de winter is pijpenstrootje een gras dat het goed doet op de foto. Met heldere gouden kleuren geven de graspollen het grauwe koude landschap kleur en warmte. Ook in andere opzichten is pijpenstrootje een interessant gras. Maak eens nader kennis met deze bewoner van heide en veengebieden.
In de winter is pijpenstrootje een decoratief gras. Fotograaf: Ron Poot

Het gaat goed met pijpenstrootje, er is afgelopen decennia een enorme toename te zien van dit gras. Dat is geen goed teken, want de oorzaak daarvan is vermesting. De stikstof die afkomstig is van dierlijke mest, daalt vanuit de agrarische omgeving neer op de van nature voedselarme heiden en venen. Stikstof is voeding voor dit gras en dat is te merken. De pollen pijpenstrootje overweldigden in de loop van de jaren de natuurlijke vegetaties, wat ten koste is gegaan van veel bijzondere en kwetsbare planten en dieren. De vergrassing van de vochtige heiden is voornamelijk te danken aan de explosieve uitbreiding van pijpenstrootje. Verrijking door stikstof betekent verarming van de biodiversiteit.

Natuurlijk kan pijpenstrootje het zelf ook niet helpen dat hij zo goed groeit van onze luchtvervuiling, dus laten we het gras ook van de positieve kant bekijken. En dat is dat het een decoratief gras is, zowel qua vorm als kleur, vooral buiten het groeiseizoen.

Een enkele pol spiegelend in een vennetje. Fotograaf: Ron Poot

Een kenmerk van pijpenstrootje is dat de halm zeer lang en dun is en vrijwel zonder knopen. Knopen zijn verdikkingen die je normaal bij grassen langs de hele stengel ziet. Bij pijpenstrootje zit er alleen een knoop onderaan de halm, verder niet. De lange sprieten waren eertijds een goed hulpmiddel om de lange stelen van de goudse pijpen door te prikken als die verstopt waren. Vandaar de naam: pijpenstrootje.

Fototips

  • Pijpenstrootje is een goede soort voor landschapsfotografie. De grote pollen zijn beeldbepalend. Individuele pollen zijn mooi voor op de voorgrond in bijvoorbeeld een heideveld of een ven.
  • De beste periode is eigenlijk buiten het groeiseizoen. Vanaf de herfst kleuren de pollen geel en dat blijven ze tot het volgend voorjaar.
  • De combinatie geel met blauw is bij veel fotografen favoriet, mooie contrasten van deze complementaire kleuren. Dat kleurcontrast is met pijpenstrootje in combinatie met blauwe lucht, water of ijs heel goed te realiseren.
  • Let ook op de kleintjes: een vlindertje of libel in een patroon van grasstengels kan een gaaf beeld opleveren.

Leefomgeving

Zure vochtige bodem, vooral in natte heiden, venen en vennen.

Vindtijd

Het hele jaar, vooral in het winterseizoen mooi voor landschapsfotografie.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Op pijpenstrootje komt een parasiet voor, het pijpenstrootjes-moederkoren. Dit is een soort zwam die als een banaanvormig aanhangsel op de bloeiwijze van het gras te vinden is. Ook kan het moederkoren een zacht witachtige substantie vormen op de bloei-aren, als een vorm van ongeslachtelijke voortplanting. Dit weefsel scheidt een zoete honingdauw af, die buitengewoon aantrekkelijk is voor nachtvlinders. De nachtelijke bezoekers snoepen van de honingdauw en nemen tegelijkertijd kleine stukjes moederkoren mee en dragen zo bij aan de verspreiding van deze parasitaire zwam.

Eén reactie

  1. Pijpenstrootjes werden vroeger gebruikt bij het maken van pijpen. Men rolde een stengel mee in de klei van het rookkanaal…. bij het bakken verbrand de plant en blijft prachtig rookkanaal over. Verder werd het pijpenstrootje ook gebruikt om dat rookkanaal schoon te raggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Pijpenstrootjes werden vroeger gebruikt bij het maken van pijpen. Men rolde een stengel mee in de klei van het rookkanaal…. bij het bakken verbrand de plant en blijft prachtig rookkanaal over. Verder werd het pijpenstrootje ook gebruikt om dat rookkanaal schoon te raggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: