Menu

Onderdeel van Pixfactory

Pimpelmees en Koolmees

Wie kent niet het verhaal van de mezen die de doppen van melkflessen openpikten om van de room te snoepen? Zo’n vijftig jaar geleden in heel West-Europa een hot item en voer voor speculaties. Tegenwoordig staan er geen melkflessen meer aan de weg. Maar de mezen – met hun grote vindingrijkheid en nieuwsgierigheid – zijn er nog steeds. In groten getale. Kool- en pimpelmezen zijn geweldig!
Pimpelmees op appels. Fotograaf: Arno ten Hoeve

De koolmees heeft een zwarte kop met een wit wangetje, de pimpelmees heeft een witte kop met zwarte streepjes. Zo kun je het best aan iemand (of aan jezelf?) het verschil uitleggen tussen een kool- en een pimpelmees. Het zijn volle neven van elkaar, dat zie je zo. Dezelfde hoofdkleuren geel, groen en blauw. Dezelfde vurigheid en levenslust.

Geweldig bedacht en uitgevoerd idee. Koolmees in the spotlight!
Geweldig bedacht en uitgevoerd idee. Koolmees in the spotlight! Fotograaf: Krijn Dijkema

Fototips

Juist die nieuwsgierigheid van kool- en pimpelmezen maken het een erg dankbaar en stuurbaar onderwerp voor fotografen. En nog een voordeel: je kunt vanuit je raam aan de slag gaan. Een beetje voeren (kan het hele jaar met beleid) en je tuin of balkon zit vol mezen.

Mezen stuurbaar? Jazeker! Je kunt mezen bijna dresseren. Het zijn echt slimme vogeltjes. Als jij regelmatig voert, dan weten ze dat op een gegeven moment precies. Je bent nog niet binnen en de mezen zitten al op de net opgehangen vetbollen. Maar nu het leuke: je kunt mezen werkelijk overal op laten poseren. Het zijn net gewillige fotomodellen. En zeker als je ze met wat voer verleidt. Dit artikel is vooral om je creativiteit en humor te prikkelen. Verzin maar raak, zou ik zeggen!

Ze zijn niet alleen grappig, maar ook gewoon erg mooi!
Ze zijn niet alleen grappig, maar ook gewoon erg mooi! Fotograaf: Arno ten Hoeve

Ook met hun broedplaats zijn mezen niet kieskeurig. Van een prachtig gestyled nestkastje, tot een oude brievenbus of omgekeerde bloempot. Het maakt niet uit, als er maar een gaatje inzit en het droog is (niet kan inregenen). Een leuk project met bijvoorbeeld je kinderen: bedenk en bouw een nestkast! Maar wacht niet te lang met ophangen van je creatie. In maart begint het broedseizoen al!

Leefomgeving

Overal op, overal in, overal onder en tussen.

Vindtijd

Hele jaar.

Meer weten?

SOVON Koolmees en Pimpelmees

 

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Het geluidenrepertoire van een koolmees is zeer uitgebreid. Eén vogel heeft wel meer dan 20 soorten geluiden. Nu hoor je het typische voorjaarsgeluidje: dudu diie dudu diie. Heerlijk! Pimpelmezen zijn wat minder vocaal. Hun geluid klinkt wat fijner en scherper dan van de koolmees. Met een beetje oefening kun je de twee soorten wel uit elkaar houden.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: