Poollicht

Aan de noord- en zuidpool kun je een mystiek verschijnsel tegenkomen: het poollicht. Poollicht (Aurora Borealis en Aurora Australis) ontstaat in een ovaalvormige gebied rond de magnetische polen van de aarde: noorderlicht voor ons halfrond, zuiderlicht voor het zuidelijk halfrond. Het is bij ons zelden te zien. Poollicht ontstaat als geladen deeltjes van de zon in aanraking komen met de bovenste lagen van onze atmosfeer.
Noorderlicht kent soms een prachtige variatie aan kleuren. Fotograaf: Johan van der Wielen

Normaal zorgt het aardmagnetisch veld ervoor dat deeltjes uit de ruimte nauwelijks onze atmosfeer kunnen bereiken. Regelmatig komen op de zon zware uitbarstingen voor die enorme hoeveelheden materie het heelal inblazen. Als de uitbarsting enigszins op de aarde gericht is en de aarde na enkele dagen door een wolk van uitgebraakte deeltjes komt, wordt het magnetisch veld zwaar op de proef gesteld. De deeltjes worden door het aardmagnetisch veld afgebogen en komen aan de nachtzijde van de aarde weer samen, zoals water in een rivier om een grote steen stroomt en er achter weer samenkomt.

In een ovale band, met als middelpunt de magnetische polen, bereiken de deeltjes via de magnetische veldlijnen de bovenste lagen van de atmosfeer. Door de botsingen tussen die deeltjes en de atomen en moleculen van de daar aanwezige dampkringgassen begint de hemel te gloeien. Deze ovale band is aan de nachtkant van de aarde het breedst. In gebieden die ‘s nachts onder de band doordraaien is de kans op noorderlicht het grootst. Op de Lofoten of in Tromsø in Noorwegen begint het noorderlicht vroeg op de avond richting het noorden. Bij hogere activiteit later op de avond is het recht boven je hoofd (of overal om je heen) en verplaatst het zich na middernacht richting het zuiden.

Groene reflectie in de zee. Lofoten, Noorwegen.
Groene reflectie in de zee. Lofoten, Noorwegen. Fotograaf: Johan van der Wielen

Fototips

Hoe zwaarder de storm met elektrisch geladen deeltjes, hoe intenser het poollicht. Bij zeer zware explosies op de zon en gunstige omstandigheden kan het poollicht ook in onze omgeving zichtbaar zijn, maar het blijft een zeldzame gebeurtenis. Wie de kans op poollicht wil vergroten moet in het winterseizoen naar het hoge noorden. Via www.poollicht.be en www. poollicht.info blijf je op de hoogte van de kans op poollicht in de Lage Landen.

Poollicht komt in sterk verschillende intensiteiten voor, van nauwelijks zichtbaar met het blote oog tot een fel schijnsel dat zelfs schaduwen werpt. Afhankelijk van de intensiteit moet je variëren met de ISO-waarde en een kortere of langere sluitertijd kiezen.

Poollicht is vaak een zeer beweeglijk fenomeen met, zeker in het hoge noorden, prachtige vormen. Om deze ‘gordijnen van licht’ vast te leggen, moet je de sluitertijd voldoende kort houden, maximaal 10 tot 20 seconden. Bij een langere sluitertijd vervagen de vormen.

JvdWielen_2015_03_01 JW7_4101

Leefomgeving

Noordpool: Aurora Borealis
Zuidpool: Aurora Australis

Vindtijd

Noorderlicht komt vaak in golven. Als je voor middernacht noorderlicht ziet is de kans reëel dat er nog een tweede of derde golf komt. Tussen deze golven lijkt het noorderlicht verdwenen, maar blijf gewoon wachten. Een paar uur na middernacht wordt de kans kleiner, dan is de aarde onder de band door gedraaid.

Bescherming

Kwetsbaarheid

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

cover weerfotografie praktijkboek

 

Meer weten over het fotograferen van weer-, nacht- en natuurverschijnselen? Koop het praktijkboek, je kunt het hier bestellen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: