HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Populierenpijlstaart

De populierenpijlstaart is in Nederland en België een algemene soort. Het is een nachtvlindersoort uit de familie van pijlstaarten en kan tussen de 70 en 90 mm breed worden.

Populierenpijlstaart
De regel van eenderde altijd toepassen. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

Overdag is de soort, rustend op boomstammen, moeilijk te zien door zijn schutkleur en vorm. De vorm lijkt op gedroogde bladeren en dat komt doordat de pijlstaart in rust zijn achtervleugels voor zijn voorvleugels houdt. Bij onrust laat de vlinder de onderkant van zijn vleugels zien die duidelijk roodbruin gekleurd zijn. Er komen nogal wat kleurvarianten voor afhankelijk van biotoop en leeftijd. Kenmerkend zijn de kastanjebruine vlekken tegen de binnenrand van de achtervleugel. Sommige individuen hebben een sterke roze-achtige of violette tint op de vleugels. Er komen ook bruingele vlinders voor; dit betreft vaker vrouwtjes dan mannetjes.

De rupsen zijn geelgroen gekleurd en bezitten fijne gele tot rode puntjes met daarnaast ook nog schuine gele strepen. Ook is een gele rechte stekel aanwezig. Rupsen worden ongeveer 90 mm lang.

Fototips

Tips die voor alle vlinders gelden zijn; kantel je sensorvlak net zolang tot je parallel bent aan de (beide) vleugelpunten – maak ALTIJD een diafragma trapje. Afhankelijk van je soort objectief tussen de f 5,6 en f 9.0 – vlinders in hun biotoop fotograferen is vaak spannender dan de vlinder netjes in het kadertje – benader een vlinder (en dat geldt voor alle overige levende macro onderwerpen) altijd op ooghoogte en met de lens voor je gezicht met één oog dicht. Je bent dan een mindere bedreiging dan met twee wijd open gesperde ogen van bovenaf. Voor nachtvlinders gaat dit in mindere mate op, want die ‘slapen’.

Deze nachtvlinder vliegt alleen in het donker. Lastig fotograferen dus. Mocht je hem treffen tijdens een nachtvlinderexcursie of zittend bij een lamp, maak dan eens een foto met gebruik van een zaklamp. Richt deze op de vlinder samen met je lens en maak op die manier de foto.

Verspreidingskaart

Kaartje en statistieken

 

Meer weten?

Wikipedia

Vlindernet

Soort info waarneming.nl

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

Mocht je overdag een nachtvlinder aantreffen, laat hem dan op een stukje papier of blaadje kruipen en breng hem naar een fotogeniekere plaatst en laat hem van je transportmiddel afkruipen. Raak vlinders NOOIT aan met je vingers.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen